utorak, 31. listopada 2017.

Pooštrene kazne: Evo koliko ćete plaćati za saobraćajne prekršaje!

Izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH pooštrena je kaznena politika.
Pogledajte na jednom mjestu propisanu visinu kazni za pojedine saobraćajne prekršaje, od prekoračenja brzine do nenošenja kacige, korištenja mobilnog u vožnji, pogrešnog parkiranja, upravljanja neregistrovanim vozilom ili izazivanja saobraćajne nesreće.

ZBOG OVE ŽENE SINAN U BOLNICI PLAČE SVAKOG DANA: Niko ne može ostati ravnodušan (VIDEO)

Kada je Mensura Bajraktarević, kćerka Hasibe Agić, na svom FB objavila cover Sinanove pjesme samo uz klavir "Život da stane ne sme" nije ni slutila da će ovom pjesmom rasplakati i samog pjevača koji se nalazi u bolnici u Tuzli. 
Naime,  osoba bliska Sinanovoj supruzi Sabini pustila joj je taj snimak. Kada je Sinan samo čuo jednu dionicu, suza mu je skliznula niz obraze. Samo je uspio, kroz suze, prozboriti:
-Moj Bože, koliko duše u ovom glasu!
Kako smo čuli, od supruge Sabine sada traži da mu svaki dan pušta ovu numeru koja očitava njegovo sadašnje stanje. On je jednostavno je zanijemio...
Naježit ćete se kada čujete ovaj cover.

ponedjeljak, 30. listopada 2017.

Masna jetra – prirodno liječenje

Masna jetra nije rijetka bolest, ali se može liječiti tako što ćete napraviti izvjesne promjene u vašem načinu života. Nije toliko ozbiljno ukoliko imate masnu jetru, pod uslovom da ne dovodi do upala ili nekih drugih tegoba.

Kada je masna jetra posljedica neke bolesti, npr. dijabetesa, onda može biti štetna ako se blagovremeno ne dijagnostikuje i liječi.

Masna jetra se javlja kada masnoća zauzima 5-10% težine jetre. U većini slučajeva detektuje se kod osoba sa dijabetesom i kod osoba starijih od 50 godina. Kod mnogih osoba masna jetra ne izaziva velike komplikacije. Masna jetra može da se uzrokuje pretjeranom konzumacijom alkoholnih pića.

Masna jetra uzrokovana alkoholom

Masna jetra je najraniji stadijum bolesti jetre zbog pretjerane upotrebe alkohola. Jetra oštećena alkoholom nije u stanju da razlaže masti, što dovodi do nagomilavanja masti. Dobra vijest je da ukoliko pacijent prestane da pije alkohol, jetra se može oporaviti sama nakon 6 mjeseci od prestanka upotrebe alkohola. Međutim, ako nastavite da pijete alkohol, masna jetra može uznapredovati do stanja ciroze.
Sa druge strane, uzrok masne jetre, pored alkohola, može biti i gojaznost. Ostali uzročnici mogu biti visok nivo holesterola, visok nivo triglicerida, preterana upotreba nekih lijekova, nagli gubitak težine i si.

Simptomi

Ukoliko je bolest masne jetre u početnom stadijumu, obično nećete osjetiti nikakve simptome. Ali, ako je bolest uznapredovala, mogu se javiti sljedeći simptomi: umor, gubitak težine ili gubitak apetita, slabost, mučnina, slabo pamćenje i loša koncentracija.

Narodni lijekovi za masnu jetru, Prirodno liječenje

Ostavite alkohol

Kao što smo već spomenuli, ako je alkohol uzrok masne jetre, dovoljno je da na vrijeme prestanete da ga konzumirate i vaša jetra će se vremenom oporaviti. Zvuči lako ali zahteva jaku volju.

Smršajte

Mnogi zdravstveni problemi se otklone ukoliko smršate, a masna jetra je jedan od njih. Ne smijete naglo da smršate, jer upravo to može da dovede do ove bolesti. Umjesto toga, probajte postepeno da mršavite uz pomoć zdrave ishrane i 30 min. fizičke aktivnosti i vježbe u toku dana. Preporučujemo da mršavite 0,5-1 kg sedmično.

Đumbir

Studije pokazuju da je đumbir dobar za masnu jetru. On sadrži antioksidanse, a također pomaže u regulaciji nivoa triglicerida. Možete napraviti čaj od đumbira: 2 kašike korijena đumbira dodajte u vruću vodu, ostavite da odstoji nekoliko minuta i popijte. Druga opcija je da u salatu dodate rendani đumbir.

Grejpfrut

Ova voćka sadrži enzime koji aktiviraju supstance odgovorne za oksidaciju masnih kiselina. Također, grejpfrut snižava nivo masti u čitavom organizmu, a samim tim i u jetri.

Izbjegavajte prerađene proizvode, gazirana i energetska pića, brzu hranu

Sve ove navedene namirnice sadrže kukuruzni sirup koji sadrži visok nivo fruktoze i masti, i veoma je štetan za vaše zdravlje. Umjesto ovih namirnica, u vašu ishranu uključite raznovrsno voće i povrće, proizvode bogate vlaknima, niskokalorične namirnice, i namirnice bez zasićenih masti.

Čaj od maslačka:

Maslačak se još od davnina koristi se u tradicionalnoj medicini. Preporuka je da ga koriste osobe koje imaju problema sa masnom jetrom jer pročišćava krv i djeluje kao antioksidans.

Jedite voće i povrće

Sirovo voće i povrće su najmoćnije namirnice za liječenje jetre. Pomažu u čišćenju i oporavku jetre.

HRANA ZA BOLJE PAMĆENJE!

Mnoga naučna istraživanja dokazala su da određene vrste namirnica i ljekovitih biljaka pozitivno utječu na funkciju mozga, memoriju i koncentraciju. Gubitak kratkoročnog pamćenja česta je pojava poslije pedesete godine života, ali u posljednje vrijeme od ovog poremećaja pate i mlađi ljudi. Stručnjaci smatraju da je jedan od glavnih uzroka slabljenja memorije manjak kemikalija odgovornih za pamćenje (proizvode se u mozgu), ali to mogu biti i ateroskleroza, loša cirkulacija, upotreba nekih vrsta lijekova, emotivni problemi (stres, depresija).
Rezultati mnogobrojnih naučnih studija pokazali su da na funkciju mozga, pamćenje i koncentraciju umnogome utječe ishrana. Dok neke namirnice obezbjeđuje dobru prokrvljenost centralnog nervnog sistema i potiču njegove funkcije, druge imaju suprotno djelovanje i treba ih izbjegavati. Hrana koja sadrži mnogo zasićenih masti (meso, punomasno mlijeko, sir, maslac…) smanjuje dotok krvi u mozak i remeti pamćenje, a slično djelovanje ima i alkohol, naročito ako se konzumira u dužem vremenskom periodu.
Pivski kvasac
Pošto obiluje vitaminima B grupe, esencijalnim aminokiselinama, željezom, selenom, cinkom, magnezijem, kalijem, natrijem i drugim korisnim mineralima, pivski kvasac posjeduje širok spektar korisnih svojstava. Zbog toga bi trebalo da bude zastupljen u svakodnevnoj ishrani, a naročito se preporučuje osobama koje su izložene povećanom riziku od nastanka bolesti nervnog i lokomotornog sistema.
Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B, pivski kvasac ublažava tegobe izazvane bolestima nervnog sistema i osigurava njegovu pravilnu funkciju, otklanja psihičke smetnje, umor i depresiju. Također, poboljšava pamćenje i koncentraciju, jača krvnu sliku i liječi malokrvnost. Može da se koristi u prahu kao dodatak jelima, ili u obliku tableta.
Orasi
Ovaj jezgrasti plod još od drevnih vremena smatra se idealnom hranom za mozak. Poznato je da su orasi (kao i bademi i lješnjaci) odličan izvor omega-3 masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcioniranje moždanih ćelija i neurotrasmitera odgovornih za promjene raspoloženja (zbog toga mogu da budu od velike pomoći i u slučaju depresije).
Ipak, ovo blagotvorno voće treba konzumirati u umjerenim količinama i u sirovom stanju, jer je vrlo kalorično. Dnevne potrebe za omega-3 masnim kiselinama zadovoljit će sedam cijelih oraha, najbolje uz doručak od žitarica ili kao kvalitetna užina.
Alge
Morske alge sadrže obilje hranljivih materija – natrij, kalcij, klor, kalij, jod, željezo, bakar, cink i selen, a bogate su i drugim materijama koje potiču moždane funkcije: vitaminima C, B12 i karotenom, kao i linoleinskim i alfa-linoleinskim masnim kiselinama.
Osim što poboljšavaju memoriju i koncentraciju, alge snižavaju nivo kolesterola u krvi, blagotvorno utječu na metabolizam i jačaju zube, kosu i kosti. Koriste se kao dodatak jelima, svježe ili kuhane. Mogu se nabaviti u svim prodavaonicama zdrave hrane.
Ružmarin
Ružmarin, drevni simbol mudrosti, vjekovima se upotrebljavao za jačanje moždanih funkcija, a njegovo djelovanje potvrdile su i novije naučne studije. Ovaj aromatični začin sadrži kornozik acid (CA), snažan antioksidans koji neutralizira djelovanje slobodnih radikala odgovornih za oštećenje mozga pa štiti od moždanog udara i neurodegeneracije, a djeluje preventivno i na pojavu Alzeihemerove bolesti.
Ružmarin se smatra i eliksirom mladosti jer pospješuje rast kose, pomlađuje mozak, poboljšava cirkulaciju, sprječava pojavu srčanih oboljenja. Za poboljšanje pamćenja koristi se čaj od vrhova grančica biljke, koji ne treba piti uvečer jer potiče budnost.
Kakao
Dokazano je da narodi koji redovno konzumiraju napitak spravljen od ploda drveta kakaovca rijetko obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Nauka je potvrdila blagotvorno djelovanje sastojka kakaa – flavanola, antioksidansa koji potiče protok krvi u mozgu i, shodno tome, pozitivno utječe na kognitivne sposobnosti, te štiti od demencije.
Kakao je izvor mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja, a za razliku od sintetičkih lijekova, ne izaziva neželjena djelovanja. Važno je istaknuti da čokolada, osim ovog blagotvornog sastojka sadrži, šećer, masnoće i još neke štetne dodatke pa se preporučuje konzumiranje kakaa u prahu.
Žen-šen
Žen-šen je poznati adaptogen, što znači da je u stanju da pomogne organizmu da se prilagodi uvjetima pojačanog napora i stresa. Ova biljka, koju nazivaju korijenom života i univerzalnim lijekom, povećava psihofizičku izdržljivost, pozitivno utječe na moždanu aktivnost i stimulira lučenje adrenalina. Preporučuje se studentima i sportašima, odnosno svima onima koji su izloženi psihofizičkom naporu i stresu.
Žen-šen poboljšava krvnu cirkulaciju pa se primjenjuje i u liječenju muške impotencije. Osim toga, snižava krvni pritisak, nivo kolesterola i šećera u krvi, jača imunitet i održava vitalnost organizma. Upotrebljava se u obliku ekstrakta, kapsula ili čaja.
Recepti:
Čaj od žen-šena
Jušnu žličicu suhog korijena žen-šena preliti šalicom vrele vode i ostaviti da odstoji 4-5 minuta. Komadići korijena mogu da se koriste 2-3 puta za pripremu čaja, a zatim se mogu pojesti.
Čaj od ružmarina
Dvije jušne žličice listića ružmarina kuhati 2 minuta u 1,5 dcl vode. Procijediti, pa piti dva puta dnevno.
Napitak od kakaa
Po 100 ml i vode i mlijeka pomiješati sa žličicom meda i prokuhati, a zatim dodati 2-3 žličice kakao praha.
Savjeti plus:
– Jesti tri obroka dnevno, plus dvije voćne užine, da bi se održao normalan nivo šećera u krvi. To je jedan od preduvjeta za optimalno funkcioniranje mozga
– Svakodnevno konzumirati integralne žitarice, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke, voće i povrće, jer su bogati materijama koje poboljšavaju prokrvljenost mozga i održavaju njegovo zdravlje.
– Izbjegavati konzumiranje alkoholnih pića i duhana

MNOGI MISLE DA SU DEBELI A ZAPRAVO GRIJEŠE! EVO ZBOG ČEGA VAM JE STOMAK VELIK I KAKO SE RIJEŠITI TOGA…

Nadutost nam može stvarati nelagodu, slažete se. Ovdje ćemo navesti neke od mogućih uzroka nadutosti.
Hrana
Ukoliko jedete hranu tešku za varenje, vaš stomak će biti nadut. Zato trebate izbjegavati začinjenu hranu, brzu hranu. Moguće je i da vam neke namirnice smetaju, da ste alergični na njih. Većina osoba najčešće smeta gluten.
Trebate se informisati u kojim namirnicama se nalazim, te namirnice izbjegavajte.Možda vam zvuči teško preći na taj novi način ishrane, ali možete ako se potrudite. Namirnice s glutenom lako možete zamijeniti sa namirnicama koje nemaju gluten, stoga se informišite.
Količina
Količina hrane koju unosite može uticati na to kako će se vaš stomak osjećati. Zato ne treba da se prejedate niti da se izgladnjujete. Jedite normalne količine i obratite pažnju da ne jedete baš brzo.
Alkohol
Alkohol će dovesti do raznih problema, pred uništavanja organa, dovest će do nadutosti, bolova u stomaku i gasova.
Vještačka pića
Vještački, gazirani i slični sokovi su prepuni otrova. Samo će vam naštetiti. Bolje je da pijete prirodne sokove.
Kako biste se osjećali bolje trebate jesi laganiju hranu, dosta voća i povrća. Pored toga preporučuje se da pijete probiotike koji pomažu da se crijeva oporave.
Prirodni probiotici su kefir, jogurt. Njihovom konzumacijom ćete primjetiti znatno poboljšanje kod probave.

OVA 3 HOROSKOPSKA ZNAKA ĆE ZARADITI VELIKI NOVAC TOKOM ŽIVOTA

Kažu da para vrti gdje burgija neće. Ako pitate ova tri znaka oni znaju da namirišu novac na kilometar i da od njega naprave gomilu svježnjeva novčanica kojima povremeno vole da se hlade, kao uz pomoć lepeze.

BIK
Bikovi su materijalisti i vole udobnost. Oni prvo vole sebe, pa novac, a ovo ostalo može da sačeka.
Iz ljubavi prema uspjehu i lagodnom životu u stanju su da se trude do neslućenih razmjera kako bi uspjeli i napravili ozbiljan novac.
STRIJELAC
Strijelac je entuzijasta i kao takav on je spreman na sve ili ništa. Zbog sklonosti da rizikuje ima ogromnu šansu da napravi dobar biznis, a samim tim veliki račun u banci.
Pošto je Strijelac vatreni znak boriće se do kraja za ono što želi.


JARAC
Jarac je vrijedan, strpljiv i ambiciozan. Njega će jedino dugogodišnji trud odvesti do miliončeta.
Njima je uspjeh ispisan na čelu, ali moraju da upregnu svoje životne kočije u protivnom mogu da se slikaju i da zaborave na egzotična potovanja, luksuz i lagodan život.

nedjelja, 29. listopada 2017.

RADA I HARIS IZMIŠLJAJU SKANDALE O SEBI!!

Uveliko se priča, šapće i piše o prekidu Rade Manojlović i Harisa Berkovića, ljutnji njenog oca, sažalijevanja Rade i slično jer ju je navodno prevario sa nekom manekenkom, djevojkom koja se pojavila u njegovom spotu pa su te fotografije na kojima on spava s njom navodno došle i do nje.

A onda kao ne dolaze skupa na Grandova snimanja, pa se tobože raspravljaju pred svima što nas dovodi do zaključka da je ovo još jedan u nizu trikova srbijanske estrade. Svaki ovaj detalj nam ukazuje na montirani paparazzo tako da smo ubjeđeni da je i ovoga puta samo farsa u pitanju te da Rada i Haris i dalje uživaju u ljubavi.



Šuška se kako upravo Saša Popović traži od njih da izmišljaju skandale kako bi i dalje ostali u samom estradnom vrhu jer je on svjestan da kada se prestane pisati o njima tada će i njihova karijera krenuti nizlaznom putanjom.

PROŽIVLJAVA PRAVU DRAMU, SINANOVA SUPRUGA KROZ SUZE : ‘Duša Me Boli, Moj Muž Umire’



Porodica pjevača Sinana Sakića danima prolazi kroz dramu, nakon što se njegovo zdravstveno stanje zakomplikovalo poslije operacije žučnih kanala. Sabina Sakić, supruga popularnog pjevača, otkrila je u izjavi da je njegovo stanje ozbiljno i da se ljekari bore za njegov život.Naime, pjevaču su prije više od deset dana ljekari u Banjaluci ugradili dva stenta kako bi proširili žučne kanale, a operacija je prošla u najboljem redu. Međutim, komplikacije su uslijedile nakon Sakićevog povratka u Tuzlu, gdje je već nekoliko dana na intenzivnoj njezi.

“Duša me boli, u teškom je stanju. Ljekari se bore za njegov život, na intenzivnoj je nezi, gdje su posjete zabranjene. Viđam ga nakratko. Moj Sinan je veliki borac i daće bog da preživi. Molim se stalno”, rekla je Sinanova supruga.

Ljekari su Sakiću prije dva mjeseca dijagnostikovali suženje žučnih kanala, zbog čega je morao na hiruršku intervenciju. Zdravstvene komplikacije su uslijedile jer Sakićev organizam nije mogao da podnese operaciju. Kako je Sinan već duže imao cirozu jetre, kada se žuč izlila u nju, prouzrokovala je nove probleme. Sada su Sinanu oslabljeni i srce i bubrezi, koji ne rade punim kapacitetom, i opšte stanje ogranizma je vrlo loše.

“Sinanovo stanje je veoma ozbiljno, ali se svi molimo i nadamo da će se izvući. Veliki je borac, pobijedio je u težim bitkama, pa će i u ovoj. Sakićeva porodica je uz njega, a Sabina bukvalno ne želi da ode iz bolnice. Iako može da da ga vidi smo nakratko, njoj je važno da stalno bude blizu, jer zna da Sinanu najviše znače njena podrška i blizina. Samo ona zna kako joj je u ovom trenutku”, kaže izvor blizak bračnom paru.

Inače, Sakić je u posljednjih mjesec dana imao ozbiljne zdravstvene probleme, zbog kojih je sredinom septembra smješten u Kliniku za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Tada su mediji pisali da Sakić ima probleme sa padom imuniteta, srcem i krvnim pritiskom, a da su tegobe nastale usled neurednog života i hroničnog problema s alkoholom.

Trovao sam se alkoholom

Sinan Sakić je prije tri godine otkrio da je ostavio alkohol i da su mu bile potrebne decenije da shvati koliko zlo sam sebi čini.

“Čovjek ponekad samom sebi želi zlo! Iako mu je bog dao sve u životu, đavo mu ne da mira. Nisam shvatao da sam sebi veliki neprijatelj, nisam video da sebi činim strašno zlo. Decenijama sam se trovao alkoholom, nesvjestan da čovjek ne treba da baca i uništava ono što mu je bog dao. Bio sam vrlo mlad, imao sam samo 16 godina kada sam popio prvu čašicu. Mislio sam da to nije ništa i dok sam ukapirao da me je alkohol uzeo pod svoje i da sam na korak do toga da alkohol postane gospodar mog života, prošle su godine. Decenijama sam pio”, ispričao je Sinan u jednom intervjuu.

Sve i svašta: Bakini jastučići

Sve i svašta: Bakini jastučići: Recept – Bakini jastučići Priprema tijesta Sastojke za tijesto zamijesite u zdjeli dok ne dobijete polumekanu smjesu. Na pobrašnjeno...

Bakini jastučići

Recept – Bakini jastučići

Priprema tijesta

  • Sastojke za tijesto zamijesite u zdjeli dok ne dobijete polumekanu smjesu.
  • Na pobrašnjenoj podlozi razvijte tijesto do debljine 3 mm.
  • Kalupom ili šalicom oblikujte krugove.
  • Na sredinu kruga umetnite nadjev i preklopite u jastučić.
  • Vilicom utisnute lagano krajeve dobivenih jastučića.
  • U prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C pecite bakine jastučiće oko 15 minuta.
  • Još vruće pospite šećerom u prahu ili vanilin šećerom, po osobnom  ukusu.
U slast!
  • >TIJESTO
  • 500 g brašna
  • 180 g margarina/maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 dl mlake vode
  • 1 mala žličica peciva
  • 1 paketić vanilin šećera
  • >NADJEV
  • pekmez od šljiva

Kolač sa kompotom od šljiva

Recept – Kolač sa kompotom od šljiva

Priprema

  • Pomiješajte smeđi sa običnim šećerom i mutite sa jajima i maslacem nekoliko minuta dok se šećer ne razgradi.
  • U drugoj posudi pomiješajte brašno sa zobenim pahuljicama, sodom bikarbonom i cimetom.
  • Sve suhe sastojke dodajte u posudu sa izmiksanim šećerom.
  • Mutite na srednjoj brzini električnim mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  • Svemu dodajte ocijeđene šljive iz kompota .
  • Lim za pečenje obložite pek papirom i izlivenu smjesu pecite 25 do 30 minuta na 170 °C.
U slast!
  • BISKVIT
  • 1 pakiranje kompota od šljiva
  • 190 g brašna
  • žličica sode bikarbone
  • žličicu cimeta
  • 50 g zobenih pahuljica
  • 100 g običnog šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 150 g maslaca/margarina

POMOĆU SAMO JEDNOG SASTOJKA VAŠ VID ĆE SE POBOLJŠATI ZA 97%


Naš vid nam daje 90% od informacija koje smo dobili, što nam pomaže da saznajemo više o svijetu i izbjegnemo moguće prepreke. Nažalost, tom smislu je prvi koji biva pogođen procesom starenja.

 Srećom imamo za vas veliko rješenje koje će poboljšati vaš vid u samo nekoliko sedmica!
Evo kako pripremiti recept:
Sastojci:
– čaša vode
– 1 gram šafrana
Priprema:
Stavite vodu u lonac, onda zagrijati dok ne provri i dodajte šafran. Neka mješavina ključa minut, a zatim ostavite da se ohladi i procijedite. Dodajte malo meda po ukusu, i pijte čašu ovog čaja.
Ponovite postupak svake noći prije odlaska u krevet, i vid će biti znatno poboljšan u samo nekoliko sedmica.
Osim vraćanja vida, šafran može očistiti krv, regulisati trigliceride i nivo holesterola, poboljšati cirkulaciju krvi, izliječiti artritis i poboljšati vaše pamćenje

NE TROŠITE NOVAC NA PEDIKIRA: SREDITE VAŠA STOPALA SA DVA SASTOJKA IZ KUHINJE!

 
Stiglo nam je ljeto i sa njim i nošenje sandala i otvorenih papuča. Kako bismo doveli naša stopala u top formu nakon zime, većina nas pribjegava odlasku kod pedikira.
Ali kako platiti ljetovanje, kreme sa i bez faktora, nove sandale, pa još i pedikir? Nema šanse…
Nudimo vam jednostavno i jeftino rješenje.
Sve što treba da uradite jeste da zagrejete 2-4 šolje mlijeka i potopite noge na nekih 5 minuta.
Zatim, dodajte sodu bikarbonu i dobro ih istrljajte.
Oduševićete se rezultatom.


4 znaka da je vaša alergija možda nešto mnogo gore !


Proljeće je i vrijeme kada dolazi do pojave sezonskih alergija, ali šta kada je u pitanju nešto drugo? I, da li su vaši simptomi znaci alergije ili nečeg još ozbiljnijeg? Evo kako da to i znate sa sigurnošću.
  • Sline su zelene boje. Koliko god ružno izgledalo, ovakva boja slina znak je infekcije.
  • Groznica. Visoka temperatura i drhtavica nikada se ne povezuju sa alergijama.
  • Bol u obrazima. Dok alergije mogu izazvati pritisak oko očiju i na sljepoočnicama, bol koji se širi kroz obraze pa čak i do zuba može biti signal upalnog procesa koji je karakterističan za sinuse.
  • Začepljenje disajnih puteva i loš zadah. Strašno začepljenje disajnih puteva obilježje je sezonskih alergija, ali ono se može javiti iz mnogo razloga. U paru sa lošim zadahom, to je najvjerovatnije znak infekcije.

petak, 27. listopada 2017.

Ledene kocke

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike kakaa
  • 6 kašika brašna
Zaljev:

  • 300 grama šećera
  • 300 ml vode
Fil:

  • 500 ml mlijeka
  • 9 kašika šećera
  • 9 kašika brašna ili gustina
  • 1 vanilija šećer
  • 250 grama maslaca
Pola mlijeka sa šećerom i vanilin šećer staviti da kuha, u drugi dio staviti brašno ili gustin, razmutiti i skuhati kao puding. Kad se fil ohladi sastaviti ga sa maslacem i kremu nanijeti na biskvit.
Način pripreme biskvita:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno i kakao, smjesu istresti u tepsiju koju premažete maslacem i pospete brašnom. Biskvit peći na 200 stepeni oko trideset minuta.
Pečen biskvit zaliti pripremljenim zaljevom.

OVO SIGURNO NISTE ZNAli! Ovi aparati vam troše električnu energiju čak i kada su isključeni!!!

Eksperti tvrde da prosječan dom troši oko 1.800 eura godišnje na električnu energiju, piše “Novonovo“.Smatra se da oko 5% do 10% vaše električne energije ode u uređaje koji su uključeni 24sata na dan.

Evo nekoliko kućnih aparatata koje trebate isključiti iz struje:

1. Punjač mobitela
2. DVR kutija
3. TV
4. Stereo sistem
5. Audio resiver
6. Kompjuter
7. Kafe aparat
8. Konzola za video igrice
9. Kablovski resiver
10. Mikrovalna

LJUDI SA NULTOM KRVNOM GRUPOM SU ZAISTA POSEBNI! EVO I ZAŠTO!

Ako imate 0 krvnu grupu, vаše gеnеtsko nаslеđе vаm nudi mоgućnоst dа budеte јаki, prоduktivni, dа imаte dug živоt i da budеte оptimisti.
Krvnа grupа 0 је prvоbitni tip krvi nаših prеdаkа kојi su bili lukаvi, аgrеsivni prеdаtоri. Оsоbе sа оvom krvnom grupom igrајu vаžnu ulоgu u svаkоm društvu, čаk i dо dаnаšnjih dаnа.
Šta je to što nultu grupu čini jedinstvenom?
Osobe sa 0 krvnom grupom imaju prеdispоziciјu zа оdrеđеne bоlеsti, pоput čirеva i disfunkciје štitnе žlezde. Čеstо imајu nizаk nivо hоrmоnа štitnе žlеzdе i nedostatak јоdа, hеmiјskog еlеmеnta čiјi је јеdini cilј dа rеgulišе hоrmоne štitnе žlеzdе. Оvo uzrоkuје mnоgе nеžеlјеnе еfеktе, kао štо su gојаznоst, zаdržаvаnje tеčnоsti i umоr.
Tаkоđе, imајu viši nivо žеludаčnе kisеlinе u оdnоsu nа ljude sa drugim tipom krvi, što čеstо dovodi do iritаciјe žеlucа i pojave stоmаčnih čirеvа.
U Јаpаnu, оvа krvnа grupа se već dugо pоvеzuje sа tipоm ličnоsti. Tamo vam čаk i na intеrvјu zа pоsао može biti pоstаvlјеnо pitаnjе о krvnој grupi! Ljudi sа nultom krvnоm grupоm se nајčеšćе оpisuјu kао оdgоvоrni, pоsvećeni, оrgаnizоvаni, fоkusirаni, sаvеsni i prаktični.
Vеruје sе dа imaju bolju orijentaciju i dа su bоlјi lоgičаri, a takođe sе smatra dа su njihоvi prеci bili lоvci kојi su mоrаli dа pоsmаtrајu i prеciznо prоcеne оkružеnjе dа bi mоgli dа prеživе.
Podložni stresu
Zbog prеkоmеrnog bеsa i hipеrаktivnоsti, može da dođe do strеsa. Ljudi sа оvom krvnom grupom su pоdlоžni dеstruktivnоm pоnаšаnju kаdа su prеvišе umоrni, dеprеsivni ili kada im je dоsаdnо. Tada se mogu odati kоckаnju ili se mogu baviti aktivnostima koje podižu adrenalin, podrazumevaju rizik i impulsivnоst.
Izbеgаvајtе kоfеin i аlkоhоl. Kоfеin mоžе biti pоsеbnо štеtan zbоg pоdizаnjа аdrеnаlinа i nivоа nоrаdrеnаlinа, kојi su vеć visоki u oragnizmu kod ljudi sа оvоm krvnоm grupоm.
Vеžbаnjе је odlično rešenje, јеr imа оpuštајućе dејstvо nа cеlо tеlо. Višе nеgо bilо kоја drugа krvna grupa, 0-ta krvnа grupа ima pоtrеbu dа bude fizički аktivna zаrad оdržаvаnjе zdrаvlја i еmоciоnаlne stаbilnоsti. Rеdоvnа fizičkа аktivnоst је nеоphоdnа tri dо čеtiri putа nеdеlјnо.
Zа nајbоlје rеzultаtе, аеrоbnе vеžbе trеbа raditi tridеsеt dо čеtrdеsеt pеt minutа nајmаnjе, čеtiri putа nеdеlјnо. Razmislite i postavite sebi cilјеve, bilо dа su na gоdišnjеm, mеsеčnоm, nеdеlјnоm ili dnеvnom planu. Tako ćete moći da kontrolišete svoje impulsivne rеаkciјe. Postepeno uvedite prоmеnе u svoj nаčin živоtа.
Kоnzumirајte svе оbrоkе, čаk i grickаlicе, za stolom. Žvaćite pоlаkо i budite оpuštеni.

Izbеgаvајtе vеlikе оdlukе ili trоšеnjе nоvcа kаdа stе pоd strеsоm. Аkо imаtе višаk kilоgrаmа, mоrаtе dа vеžbаtе. Vеžbe od tridеsеt dо čеtrdеsеt pеt minutа i аеrоbnе vеžbе sе prеpоručuјu nајmаnjе čеtiri putа nеdеlјnо.

Rolnice sa jagodama

Tijesto:

  • 500 gr. brasna
  • 1 jaje
  • 1 zumanjak
  • malo soli (medju prstima)
  • 2 kasike secera
  • 2 kasike kvasaca
  • 300 ml. mlijeka
  • 2 kasike ulja
  • 1 kasika otopljenog putera
  • ulje za przenje
  • secer u prahu za posipanje
Fil:

  • 400 gr. jagoda
  • 4 kasike secera

MAJKU I BAKU UBILA SATAROM: POZNATA SRPSKA GLUMICA OSUĐENA ZA BRUTALNO UBISTVO ‘Mama mi je rekla da je baš briga za mene i dijete. Tad mi je prekipjelo’

Glumica Teodora Viktorović (41) osuđena je na 30 godina zatvora za brutalno ubojstvo majke i bake koje se dogodilo u ožujku 2015. godine u njihovom zajedničkom stanu na beogradskom Vračaru, piše srbijanski list Blic.
Sud joj je također produžio pritvor u kojem se nalazi od uhićenja nakon izvršenog zločina.
Ovo je prvostupanjska presuda tako da i tužilteljstvo i obrana imaju pravo žalbe.
Slučaj koji je prije dvije godine potresao srpsku javnost tako je konačno dobio kraj.
Ubistva je počinila u vlastitoj kući, nakon što je došlo do svađe s članovima obitelji dok je uspavljivala dijete. U žaru rasprave i pod utjecajem alkohola i raznih drugih opijata, Teodora je mesarskim nožem zaklala majku Ljiljanu i baku Ivanku Đukić.
– One su uvijek duže spavale i morala sam bebi ugrijati mlijeko. Tiho sam prolazila kroz dnevnu sobu, ali sam slučajno zakačila majku. Ona me je pitala zašto je budim. Odgovorila sam da grijem mlijeko za bebu, a ona mi je rekla: Baš me briga za tebe i za tvoje dijete. Tada mi je prekipjelo, ispričala je još tokom istrage Teodora Viktorović.
Također je otkrila da su je majka i baka godinama ponižavale i vrijeđale i da joj se sve skupilo.
Vještačenjem je utvrđeno da je prije počinjenja zločina pila i alkohol.
Teodora je poznata po ulozi u srpskom filmu ‘Povratak lopova’. Ona je unuka mnogo poznatijeg glumca Mihajla Viktorovića, koji je utjelovio Ciganovića u seriji ‘Bolji život’.
Otac joj je bio pokojni Oliver Viktorović, poznati filmski redatelj, a ubijena se majka Ljiljana bavila televizijskom produkcijom.
PROČITAJTE JOŠ:
JELENIN UBICA OSTAVIO KLJUČAN TRAG KOJI VODI DO POČINIOCA ZLOČINA: AKO JOŠ OVO NAĐU, SVE JE GOTOVO!
Osoba koja je ubila Jelenu Marjanović (33) ostavila je u blizini kanala, gdje ju je usmrtila, otisak patike ili cipele, saznaju Novosti.
Naime, ova informacija navedena je u spisima koje je policija dostavila tužilaštvu.
Specifičan trag na obući, međutim, do danas nije doveo do pronalaženja vlasnika. Istražitelji sumnjaju da je zločinac možda uništio obuću, koja je bila krvava i blatnjava. Ukoliko bi pronašli tu obuću, sve bi bilo riješeno.
Pored toga, sa obe strane kanala, u kojem je pronađeno Jelenino tijelo, na lišću i travi bilo je tragova prskanja krvi, što je vještake i forenzičare navelo na zaključak da je to mjesto zločina.
– Jelenina majica u kojoj je trčala bila je natopljena krvlju – navodi izvor Novosti:
– Ali, u vodi je provela najmanje 10 sati. Njena čarapa je bila blatnjava, a tragovi blata bili su i na glavi. Vještačenjem je utvrđeno da blata ima i na pantalonama njenog supruga Zorana Marjanovića. U analizi koju je uradio policijski vještak navodi se da je zemlja sličnog sastava.
Analizu blata nadležno tužilaštvo je zatražilo jula prošle godine. Interesantno je da je na Marjanovićevim pantalonama pronađeno blato ali ne i krv. Posebna enigma je DNK na tijelu pjevačice. Utvrđeno je da je muški, ali da ne pripada nijednom članu porodice Marjanović.
Jelena je vučena tridesetak metara. Sumnja se da ju je zločinac prvo udario u nogu i da je potom pala. Onda ju je vukao za kosu, i tada joj je spala gumica. Poslije nekoliko metara ispao joj je i telefon iz džepa.
Interesantno je da su određeni biološki tragovi pronađeni i na samoj gumici za kosu. Analiza je pokazala da pripadaju Zoranu, ali i njegovom ocu Vladimiru.
– Kako je utvrđeno pjevačica je vučena do kanala, ali je uspjela da se otrgne i pobjegne na drugu stranu. Tu joj je spala patika. Zločinac je tada uspio da je dohvati rukom za donji dio trenerke, a drugom je prvi put udario tupim predmetom u glavu i povukao u vodu. Tu joj je zadao još sedam-osam udaraca. Lobanja joj je pukla na nekoliko mjesta, a udarena je ukupno devet puta – navodi izvor Novosti.
(Novi.ba/Novosti)
Čekala sam ga od 11 uveče do pola 4 ujutro, sve mi je bilo jasno!
Katarina Ostojić, detektivka koja je paralelno sa policijom vodila istragu o ubistvu pjevačice Jelene Marjanović, otkriva sve tajne porodice pokojnice, kao i detalje kako je upoznala Zorana, njegovu ljubavnicu, i kako ga je privolela da joj ispriča istinu!
Ostojićeva kaže da je Zorana upoznala preko njegove ljubavnice, Zorice.
– Do Zorana sam došla preko Zorice. On je jedva čekao da se nađemo i popričamo da on vidi ko je taj derviš, taj vidovnjak. Tako smo se upoznali – rekla je Ostojić i ispričala anegdotu o njihovom susretu.
– Jednom sam ga čekala od 11 uveče do pola 4 ujutru u Knez Mihajlovoj. On je stalno odlagao susret i izmišljao izgovore, a ustvari nije smio da dođe bez mame i tate – ispričala je detektivka.
– On se predstavlja kao vjernik a ustvari je muka crna, ne vjeruje ni u šta. Njegov svijet je kuća a bog mu je majka. On je dijete od 9 godina, on uopšte nije čovjek.
Katarina Ostojić kaže da je Marjanović poslije ubistva postao magnet za žene.
– Javljale su se sa svih strana. Pružale mu podršku. Meni su slale selfije iz toaleta da ih prosleđujem Zoranu. A i on nije mogao bez njih. Njemu su one bile potrebne, on bez žena nije mogao da funkcioniše. Nigdje u toj podršci koje su mu pružale žene nije pomenuta Jelena. Svaki dan su mu stizala srca, cvijeće, snaga.. I one su se njemu sviđale ali nije smio od Zorice i njene ljubomore – kazala je ona.
(Kurir.rs)
ZORANOV OTAC ŠOKIRAO IZJAVOM: JELENA JE IMALA 3 ŠVALERA, NEĆU DA GLEDAM KAKO MI SIN TRUNE U ZATVORU!
Vladimir Marjanović, svekar zvjerski ubijene pjevačice Jelene Marjanović, rekao je svojim advokatima i komšijama da neće još dugo ćutke gledati kako mu sin Zoran “nevin trune u zatvoru” i najavio je da će javno reći sve što zna o Jeleni i njenim švalerima!?!
Otac Zorana Marjanovića, svojevremeno je imao samo riječi hvale za snaju Jelenu Majranović, međutim sada je potpuno promijenio ploču…
Prema pričanjima više Marjanovićevih komšija iz Borče, ali i jednog od njegovih advokata, Vladimir je svakoga dana sve bliži odluci da progovori. On tvrdi da je Jelenu ubio jedan od njenih ljubavnika, da policija to zna, ali da namjerno skreće istragu na Zorana kako bi zaštitila ubicu, za koga tvrdi da je moćni tajkun s jakim političkim vezama.
Tvrdi da je Jelena imala tri švalera
Jelenin svekar, koji je i neposredno poslije Zoranovog hapšenja 15. septembra uveče novinarima rekao da je njegovu snaju ubio švaler, sada u razgovoru s komšijama i advokatima tvrdi da je pokojna pjevačica imala trojicu ljubavnika!
– Vladimir tvrdi da je Jelena imala tri švalera! Pominje i jedno konkretno ime i prezime, tvrdi da je taj čovjek, za koga ja nikada prije nisam čuo, jako bogat i moćan, da ga štite ljudi iz vrha policije i politike. Rekao mi je da je, poslije hapšenja Zorana, htio da odmah sutradan javno na konferenciji za novinare kaže sve što zna, ali da je to odložio na molbu advokata. Sada je, međutim, opet odlučio da progovori! Kaže, ne može više ćutke da gleda kako mu sin nevin trune u zatvoru – kaže jedan od prvih komšija porodice Marjanović.
Prema njegovim riječima, kako vrijeme prolazi, Vladimir sve otvorenije ogovara pokojnu snaju, majku svoje unuke Jane (6).
– Poslije Zoranovog hapšenja govorio je da on nema nikakve veze sa ubistvom i da je za sve kriva Jelena, koja nije bila cvjećka. Sada, Bože me sačuvaj, već otvoreno govori da je Jelena bila ku*va! Tvrdi da je imala trojicu ljubavnika, da je Zoranu nabijala rogove gde god i kad god je stigla. Njegova verzija kaže da je Jelena htjela da ostavi tog svog moćnog švalera, pa da je on zbog toga poludio i ubio je – priča sagovornik.
Na pitanje da li je tačno da optužuje pokojnu snaju i i dalje tvrdi da ju je ubio švaler, Vladimir Marjanović je odgovorio:
– Ja još nisam rekao sve što znam, ali sada nije ni vreme ni mjesto da pričam o svemu tome što znam. Najvažnije je da moj sin nije ubica i da naša porodica nema nikakve veze s tim zločinom, što će se vrlo brzo i dokazati!
Hoće milion eura
Prema nezvaničnim saznanjima, Vladimir Marjanović komšijama govori i da će se obogatiti od ovog slučaja pošto će država morati da njegovoj porodici isplati milion eura odštete kada se dokaže da Zoran nije kriv.
– Prije neki dan mi je rekao da kad malo bolje razmisli, nema razloga da se nervira jer će na ovom slučaju zaraditi bar milion eura. On je ubijeđen da će mu država isplatiti milionsku odštetu kada se dokaže da ni Zoran niti bilo ko drugi od Marjanovića nema ništa sa ubistvom – kaže jedan sagovornik iz Borče.
Vladimir Marjanović je u noći kada je njegov sin Zoran uhapšen ispred tužilaštva rekao da je Zoranovo hapšenje samo farsa, i odmah optužio pokojnu snaju Jelenu da je imala ljubavnika!
– Pravi ubica je Jelenin ljubavnik, tajkun! Ćutao sam sve ovo vrijeme jer sam se bojao da će mi neko ubiti djecu! Od prvog dana svi znamo ime ubice, ali smo mislili da policija pošteno radi svoj posao. Kad ono, da bi prikrili tragove i sačuvali tajkuna koji drži pola Beograda, oni hapse mog Zorana! Jelenu je ubio njen ljubavnik, jer je htjela da ga ostavi – rekao je tada, i dodao:
– Ko zna šta će biti s nama i šta nam se piše, jer smo nemoćni. Svi su jači od nas. Samo molim Boga da mi neko ne ubije sina u zatvoru, pa da kažu: “Ubio se sam, nije mogao da izdrži”.
Novinarka portala “Espreso.rs” posjetila je mjesto na kojem je ubijena pjevačica Jelena Marjanović, i napisala zastrašujuće iskustvo.
Ovoga puta nisam išla samo u svojstvu novinara, bila sam i fotograf i vozač, a na nasip sam otišla sa koleginicom, ne bi li smo možda vidjele/saznale nešto što do sada novinari nisu primjetili. To se i desilo!
Poslije obilaska Borče zaputile smo se na nasip. Kažu mještani da je prije ubistva Jelene nasip bio pun ljudi koji su trčali, šetali, provodili vrijeme napolju. Sada je situacija potpuno drugačija. Bolesna i jeziva tišina prosto vas “boli”, a huk vjetra vam ulazi u kosti, ježite se – ali ne od hladnoće, već od straha što ste uopšte na tom mjestu.
Gospođa, jedina koju smo sreli na ovom putu, a proveli smo tamo bar 2 sata, objasnila nam je gdje se nalazi spomen ploča Jeleni, odnosno mjesto gdje je pjevačicino tijelo pronađeno.
Ostavili smo auto gore na putu, a mi smo se pješke spustili do kanala gdje je pronađena. Koliko sama ta riječ grozno zvuči – kanal! Spustili smo se kroz šipražje i neka jeza me je obuhvatala, pomislila sam, kako je uopšte neko ovdje pronašao, u ovoj rupi, prepunoj buba, lišća,štroke…tišine.
Pomislila sam “ko je mogao da nekoga baci ovdje, ta osoba nema srca, ta osoba je sociopata, psihopata”.
U jednom trenutku morala sam da se vratim do automobila da uzmem aparat, hodala sam sama do zemljanog puta i dok sam skidala smrdibube sa sebe, shvatila sam koliko sam zapravo uplašena, koliko mi je neprijatno što sam tu, kako imam neki osjećaj da me neko posmatra. Ja zaista ne znam nekoga ko bi poslije svega što se ovde desilo šetao ovuda ili džogirao sam. Kunem se svime, da ja tamo ne bih provela sama ni 2 minuta…
Praznina, muk, brisan, prostor…samo po koji pas trči naokolo, ali od ljudi nema ni traga ni glasa.
Kada smo završili sve što smo imali, shvatila sam koliko ubrzano idem ka automobilu, krećem u panici kao da me neko juri, samo što prije da odem odavde, što dalje od najstrašnijeg mjesta koje sam vidjela, a vjerujte radila sam na terenima dugi niz godina i nikada mi nije bilo ovako neprijatno.
Pred sam izlazak sa tog nasipa, scena koja će mi svakako ostati urezana u pamćenje, muškarac i žena leže na onoj zemlji, pritiskam kočnicu da vidim o čemu se radi, jer nije baš normalno vidjeti tako nešto na ovom mjestu, gdje nema žive duše. Čim sam se približila, sve mi je bilo jasno! Dvoje narkomana, odmah poslije svežeg fiksa ležali su jedno pored drugog, unezvereni u transu, a ja sam čvrsto riješila da nikada više ne priđem ni blizu Crvenki, Marjanovićima, Borči i svemu što ima veze sa ovom misterioznim ubistvom koje je uzdrmalo Srbiju.
Za one koji se sećaju serije Tvin Piks, scena u vozu, odnosno vagonu, atmosfere samog mjesta gdej je ubijena Lora Palmer, vjerujte to je to. To je taj osjećaj, to je taj nerazjašnjeni strah koji osjećate u kostima, u cijelom tijelu. Na listi najstrašnijih mjesta u Srbiji, nasip u Crvenki je na prvom mjestu!
SABLASNI RITUAL U ZATVORU / ZORANU MAJKA SKIDALA CRNU MAGIJU: DRŽALA JE DIGNUTU RUKU, A NJEMU SU LILE SUZE!
Skoro mjesec dana nakon što je uhapšen, Zorana Marjanovića je u Centralnom zatvoru posjetila majka Zorica.
Kako srbijanski medij Kurir saznaje, svekrva ubijene Jelene Marjanović, za čije ubistvo je osumnjičen njen sin, u posetu je došla da bi sinu skinula “crnu magiju”. Tokom seanse, držala je podignutu ruku, Zoran je sve vrijeme ćutao, a onda su počela da mu liju suze..
Više detalja će biti otkriveno uskoro…
FORENZIČARI TVRDE: JELENA SAMA OTKRIVA SVOG UBICU, OVO JE PRAVA ISTINA!
Centar za forenzička istraživanja (CIF) prilikom rekonstrukcije ubistva Jelene Marjanović došao je do novog šokantnog zaključka – Jelena je ubijena dan ranije!?
Kako za list kaže Nenad Šipka, direktor CFI, nadležnim organima dostavljeno je 7 prijedloga za istražne radnje na osnovu njihove djelimične rekonstrukcije ubistva. Kako navodi, najmanje jedan od njih je usvojen i analiziran, a tu je i još detalja koje ukazuju na mogućnost da je Jelenino tijelo bačeno u kanal u noći između petka i subote (prvi na drugi april), a ne između subote na nedjelju, kako se sve vrijeme tvrdilo, što baca dodatnu sumnju na supruga Zorana.
Među njima se posebno izdvaja to što je Jelena poslednji put viđena (pod tim se ne podrazumijevaju članovi porodice Marjanović) u petak, 1. aprila, oko 17.30 sati.
Inače, ovaj istraživački centar iz Novog Sada angažovala je porodica Krsmanović jer istraga traje predugo. Taj centar radi i na slučaju ubijenih gardista na Topčideru.
– Mi smo izašli na teren, na nasip gde je Jelena nestala, 9. aprila, godinu i sedam dana od njenog ubistva. Tada smo izvršili lasersko ispitivanje, te smo zaključili da nema nikakve varijante da je ona ubijena na nasipu. Mi smo počeli našu istragu od izjave Zorana Marjanovića, koju je dao pred policijom, a gdje je rekao da su trčali na nasipu. Krenuli smo od toga i samim gledanjem nasipa, isključili smo mogućnost da je ona tamo ubijena – navodi Šipka.
Potraga za Jelenom trajala je nekoliko sati, nasip je pročešljan nekoliko puta, međutim tijelo je pronađeno tek sutradan oko 13 sati.
– Zahvaljujući advokatskoj kancelariji Savić, mi smo dobili informaciju da je Jelenino tijelo bilo skroz pokriveno vodom, što znači da ukoliko je tijelo u vodi bilo duže od sat vremena, najvjerovatnije je da ga pas ne bi ni osjetio – navodi on.
Ukoliko je Jelenino tijelo bačeno dan ranije u kanal pored nasipa, nameće se pitanje: Ko je onda pričao u subotu sa Jeleninom pokojnom majkom?
– Prema izjavama prijatelja, Jelenu su posljednji put vidjeli u petak, oko 17.30 sati, kada je uzela kćerku Janu iz vrtića. Jelenina majka Zorica pozvala je Jelenu u subotu dok je ona navodno trčala, ali ona nije bila sigurna da li je razgovarala sa kćerkom jer je osoba sa druge strane žice bila zadihana, a razgovor je kratko trajao. To ukazuje na zaključak da je neka ženska osoba možda simulirala Jelenin glas.
Prvobitna verzija Jeleninog ubistva, a koje se i dan-danas drži njen suprug Zoran Marjanović, koji je glavni osumnjičeni za njeno ubistvo i trenutno je u pritvoru, jeste da je Jelena nestala 2. aprila 2016, kada se razdvojila od njega i njihove kćerke da bi trčala. Njeno tijelo pronađeno je dan kasnije u kanalu kod nasipa.
Inače, Zoran Marjanović je unajmio tim od pet advokata koji će ga zastupati u postupku koji se vodi protiv njega.
U tužilaštvu i MUP list je probao da dobije potvrdu ovih sumnji, ali su u tim institucijama ostali zatvoreni.
Krsmanovići šokirani
Teodora Krsmanović, sestra ubijene pjevačice Jelene, kaže da su jako iznervirani napisima da je Jelena imala ljubavnika.
– Svi koji su je znali znaju da joj je Zoran bio prvi dečko, da je bila okupirana mamom, brinula se o Zoranu i Jani. Šokirani smo viješću da je Zoran ubio Jelenu, nemamo reijči – kaže Teodora.
Inače, familija Krsmanović spremna je da sarađuje sa nadležnim Centrom za socijalni rad i da poštuje svaku njihovu odluku i preporuku. Zato mole javnost da se uzdrži od daljih spekulacija i nagađanja u vezi s malom Janom jer im je zaštita interesa maloljetne Jane sada prevashodni cilj.
Tijelo krunski dokaz
Prema riječima Nenada Šipke, nije postojala mogućnost da neko preko dana doveze Jelenin leš a da ga neko ne primoketi jer na nasipu uvek ima šetača.
– Da je ona oteta na nasipu, ko bi je vraćao i zašto? Ko bi se usudio na tako nešto? Postojala je varijanta da je poznavala nekog ko je bio u kolima i čekao je na smetljištu. Međutim, članovi njene porodice su tu sumnju opovrgnuli, ističući da ona ni sa kim ne bi sjela u kola a da ostavi Zorana i Janu – naglašava on.
Prema njegovim riječima, saradnik u CFI koji je radio u Vojsci Srbije istakao je da je pas koji je tragao za Jelenom kada je ona nestala morao da osjeti leš na nasipu.
– Jedan jako bitan detalj jeste taj da je Jelena takoreći sama pronašla svog ubicu. Tragovi krvi na njenoj odjeći i na licu su ukazali na njene položaje. Njena majica nije bila natopljena krvlju na nasipu, što isključuje bilo koji njen položaj gdje bi glava bila u vertikalnom položaju. Jer bi se u tom slučaju krv morala slivati na majicu – naglašava sagovornik.
On pojašnjava da je prilikom dovoženja na nasip Jelena sigurno morala biti na nekoj podlozi (tepihu, ćebetu). S tim u vezi krv na njenom licu je ukazala na to da je njena glava bila u krvi tokom transporta, te je ukazano na to da je bila u horizontalnom položaju sve vrijeme.
– Samim tim moralo je biti više od jednog pomagača jer da je drugačije donijeta na nasip, bilo bi krvi po njenoj majici – naglašava on.
Tragovi na Jeleninoj odjeći ukazali su na to da je ubijena negdje drugdje i da je u prenošenje njenog tijela do kanala u Crvenki bilo uključeno više osoba.
Takođe, Jelenini nokti bili su izgrebani i djelimično nalakirani.
– Njene prijateljice i sestre su vidjele da lak nije prekrio nokat, a Jelena je važila za osobu koja vodi računa o svojim noktima. Stoga smo zadužili manikire koji su nalakirali plastiku, potopili je u varikinu gdje su je držali nekoliko minuta. Inače, varikina se koristi da bi se uklonio biološki trag. Koji ubica nosi varikinu na nasip? – pita se Šipka.
ŽENA S NASIPA U BORČI OTKRIVA ISTINU O UBISTVU PJEVAČICE! JELENA NIKAD NIJE TRČALA OVUDA, OVO JE SVE ŠTO SE DESILO TOG DANA!
Nasip u Borči na kome je pronađeno tijelo pjevačice Jelene Krsmanović, postalo je mjesto koje se izbjegava.
Zoran Marjanović, Jelenin muž, jedini je priveden kao osumnjičeni za ubistvo. On se nalazi u pritvoru od 15. septembra, a kao ključni dokaz pominje se blato nađeno na njegovim farmerkama koje je iste strukture kao blato pronađeno na Jeleninom tijelu.
Ekipa Espresa.rs posjetila je danas nasip na kojem se prije godinu i po dana sve dogodilo. Ljudi ovo misteriozno mjesto više ne posjećuju.
Razgovarali su sa starijom gospođom koja tu čuva koze, i koja se baš i tog kobnog 2. aprila našla na nasipu.
– Svaki dan sam ovdje, obično u popodnevnim satima. Bila sam i tad i sve rekla policiji. Pritiskali su me da se sjetim svega. U 15 do 5 sam vidjela djevojčicu i Zorana ili Vladimira, tu kod rampe. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim tko je bio od njih dvojice, jer nisam obraćala pažnju. Ali, rekao je maloj: “Jano, dođi ovamo”, to sam zapamtila. Izašla sam s kozama i djevojčica je krenula ka njima, on je tada pozvao. Otišla sam dalje nasipom, a natrag sam se vratila u 15 do 7. Za tih dva sata nisam primijetila ništa neobično, niti da je neka crna djevojka trčala, a ni da je neko tražio. Ujutru sam saznala što se dogodilo i bila sam iznenađena – objašnjava ona i dodaje da joj nije svejedno jer ubica nije pronađen, iako je prošlo godinu i po dana.
Također, ona dodaje da koze na nasipu u Crvenki čuva godinama i da ubijenu Jelenu nije vidjela ni tog dana, ali ni prije toga.
– Dosta ljudi ovdje prolazi, još više njih trči, a ja sam tu svakodnevno. Ne znam, ali ja tu djevojku nikada nisam vidjela. Za sve sam saznala iz medija tek sutradan.
Gospođa je još rekla da je nakon ubistva, kada je podignuta ploča pored mjesta gdje je tijelo pronađeno, najčešće dolazila njena majka, ali i Zoran i njegov otac Vladimir.
– Onog brata sam vidjela možda par puta, a majka Zoranova nije bila nikad. Bar je ja nisam vidjela. Zoran i njegov otac su najčešće dolazili 2. ili 3. u mjesecu, kao na dan smrti. Ali, već dva, tri mjeseca nitko nije bio, a majka joj je umrla.
BILA BLISKA SA ZORANOM, A U SUKOBU S UBIJENOM: POZNATA PJEVAČICA NA SASLUŠANJU ZBOG JELENINOG UBISTVA?
Za ubistvo Jelene Marjanović okrivljen je njen suprug Zoran, koji se nalazi u pritvoru u Centralnom zatvoru. Zoran je 2. aprila prijavio nestanak žene i policiji rekao da je otišla na trčanje, kada joj se gubi trag.
Tijelo ubijene pjevačice je pronađeno dan kasnije na nasipu u beogradskom naselju Borča, a godinu i po dana kasnije pod sumnjom da je počinio svirepi zločin uhapšen je njen suprug Zoran kome je određen jednomjesečni pritvor.
Policija će, kako piše srpski Telegraf, zbog ubistva Jelene Marjanović saslušati jednu njenu kolegicu. Policija će ispitati pjevačicu zbog izuzetne bliskosti sa uhapšenim Zoranom Marjanovićem, ali i čestim sukobima sa ubijenom Jelenom.
Riječ je o Indiri Aradinović Indi. Ubijena pjevačica se pred smrt, navodno, žalila na nesuglasice sa Indi.
JELENA MARJANOVIĆ UBIJENA SJEKIROM? OBDUKCIJA POKAZALA DA SU POVREDE ZADATE OŠTRIM PREDMETOM
Na osnovu obdukcijskog nalaza koji je dostavljen tužilaštvu, pjevačica Jelena Marjanović zadobila je devet udaraca u glavu oštrim predmetom, najvjerovatnije pajserom ili većom satarom.
Rane na njenoj glavi nisu mogle da budu nanešene tupim predmetom, kao što je na primjer kamen. Međutim, to nisu ni ubodne rane koje bi mogle biti nanešene nožem ili šrafcigerom. Naime, riječ je o predmetu koji na sebi ima oštricu, ali je dosta teži. Neke od povreda su nanešene tupim dijelom predmeta, a neke sječivom. – ističe izvor iz istrage
Na osnovu fotografija dobijenih sa obdukcije, moguće je primijetiti da je Jelena napadnuta sa leđa. Sve povrede koncentrisane su na područje tjemena, dok je lice pjevačice netaknuto.
Postoji vjerovatnoća da se djevojka željela odbraniti nakon prvog udarca, ali je pala na stomak. Prema fotografijama, lijeva strana lica joj je bila oslonjena na zemlju dok je ubica nastavio sa udarcima.-ističe izvor
Izvor također ističe da je pjevačicina lobanja skoro u potpunosti smrskana, jer je udarce osim po potiljku zadobila na desnoj strani glave. Također, dodaje informaciju da je riječ o broju od čak 9 povreda.
Također, dokazano je da je pjevačica, uprkos zadobijenim povredama, pokušala da se odbrani od napadača. Dokaz tome su odbrambene povrede pronađene na rukama stradale. Međutim, oko čega se još uvijek vodi polemika jeste vrijeme smrti. Kao mjesto zločina određen je nasip u Boči, u naselju Crvenka, gdje je Zoran Marjanović posljednji put svoju suprugu vidio živu.
Ukoliko pronađu još dokaza prilikom istrage, moguće je da će se dosadašnje odluke mijenjati. Treba uzeti u obzir da je djevojka pronađena tek 20 sati poslije, na mjestu gdje se nije nalazilo mnogo krvi, što već dovodi mjesto zločina na upit.
Vrsta povreda i ogroman broj udaraca nanešenih pjevačici, dokaz su da je zločin izvršen iz ogromne mržnje.
Da je ubica poznavao Jelenu, povrede sigurno ne bi bile ovakve. Kod ovako krvavih zločina, riječ je uvijek o ubistvu iz strasti-ističe izvor.
ZORAN MARJANOVIĆ PREKINUO OCA VLADIMIRA KADA JE POČEO DA PRIČA OD MOTIVU JELENINOG UBISTVA: ČIM JE ČUO ŠTA GOVORI, NERVOZNO GA ZAUSTAVIO
Prošlo je više od sedam dana od kada je priveden Zoran Marjanović povodom umiješanosti u slučaj ubistva pjevačice Jelene Marjanović u Borči, a spekulacije o tome kada je prvi put pokazao nervozu i nelegodnosti u javnosti ne prestaju.
Gostujući u društvu svog oca Vladimira u emisji “Ćirlica” neposredno po otkriću jezivog zločina, Zoran je važio da napaćenog udovca, a ne za jednog od osumnjičenih.
Dok je novinar i domaćin emisije Milomir Marić pitao “da li se neko pita zašto bi ti ubio ženu i kćerku ostavio kao siroče?”, odgovori su se nizali.
Gost emisije bio je i poznati beogradski advokat u penziji Toma Fila.
– Obično nema ubistava bez motiva kod normalnog čovjeka, jedino neuračunljiva osoba ubija bez motiva. Da li je to nacionalno, ljubav, novac, strast, ružna riječ… Bez motiva nećemo i naći ništa, u tom pravcu i ide istraga, zašto bi neko ubio ženu, mora da ima neki razlog – nadovezao se Fila i naglasio da on smatra da je u pitanju bilo nečije “emotivno pražnjenje nad tom sirotom ženom”, piše Telegraf.
I baš u trenutku kada je Vladimir krenuo da daje odgovor da je nemoguće da optužuju cijelu porodicu, Zoran je pokazao svoju nemirnu stranu.
– Ćuti da priča čovjek – procijeduo je on kroz zatvorenu vilicu