Ljekovito lišće i korijen gaveza djeluje protuupalno zbog čega ubrzava zacjeljivanje rana, pomaže kod istegnuća mišića i ligamenata, a bogato je i alantoinom koji potiče regeneraciju kože pa je izvrsno sredstvo za postizanje zdravog i mladenačkog tena.
Dio biljke najbogatiji ljekovitim sastojcima njezin je korijen koji se iskopava u proljeće ili jesen, a najbolje u listopadu ili studenom. Korijenje se potom reže i suši te potom čuva na suhom i hladnom mjestu. Mljeveni korijen gaveza često se konzumirao kao čaj, no neka istraživanja pokazala su štetnost gaveza za jetru, te se preporučuje ipak koristiti ga samo za vanjsku upotrebu. Najpraktičniji i najkvalitetniji način upotrebe gaveza je gavezova mast.
Recept za gavezovu mast
Sastojci:
- pola šalice maslinovog ulja ili ulja grožđanih koštica,
- 4 čajne žličice korijena gaveza,
- pola šalice cvjetova nevena,
- dvije žličice korijena đumbira,
- 4 čajne žličice pčelinjeg voska,
- 5 – 10 kapi eteričnog ulja (po želji).
Sastojke odaberite ovisno o namjeni masti. Maslinovo ulje djeluje kao prirodni ibuprofen pa ga dodajemo za ublažavanje bolova kostiju i zglobova. Ulje grožđanih koštica jak je antioksidans te čuva kožu od starenja.Neven djeluje protuupalno, a korijen đumbira potiče cirkulaciju pa su oba ova sastojka izvrsna kako za ublažavanje bolnih kostiju i mišića, tako i u njezi kože.
Eterično ulje odaberite po vlastitoj želji. Predlažemo eterično ulje naranče koje odlično pristaje uz aromu nevenova cvijeta. Ružmarin ga, s druge strane, uklanja, pa ga možete ukapati ako je to miris koji Vam više odgovara.
Eterično ulje odaberite po vlastitoj želji. Predlažemo eterično ulje naranče koje odlično pristaje uz aromu nevenova cvijeta. Ružmarin ga, s druge strane, uklanja, pa ga možete ukapati ako je to miris koji Vam više odgovara.
Priprema
- Bilje zavežite u transparentnu gazu. Ulje ulijte u posudu, a gazu s biljem stavite u ulje.
- Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Izvadite nakon 3 sata i pustite da se ohladi.
- Gazu dobro iscijedite u ulje, zatim dodajte pčelinji vosak i miješajte dok se ne otopi, ako je potrebno, na vatri.
- Ukapajte eterično ulje, smjesu izlijte u staklenku i ostavite otkrivenu 24 sata, potom ju zatvorite, čuvajte na hladnom mjestu i potrošite u roku tri mjeseca.
Nema komentara:
Objavi komentar