nedjelja, 20. studenoga 2016.

Koliko je zapravo bitno zdravlje naših zubi ?

Dali je dovoljno zube oprati dva puta na dan u trajanju od tri minute jer smo to već toliko puta čuli? Kada zapravo treba zube prati? Koja su još neophodna sredstva za održavanje oralne higijene? Kada i kako znamo da smo dobro oprali zube? Pokušat ćemo vam pomoći razriješiti neke nejasnoće vezane za održavanje naših zubi.
Ovaj put pažnju ćemo usmjeriti na pranje zubi. Često pitanje pacijenata je koju zubnu pastu i četkicu upotrebljavati? Svakako to ovisi o samom pacijentu, njegovom dentalnom statusu, parodontnom statusu, njegovom općem zdravstvenom stanju (prisutnosti sistemskih oboljenja), navikama (pušenje, konzumaciji napitaka…). Što se tiče zubnih pasta one nisu presudne za dobro pranje zubi čak štoviše često svojim sadržajem mentola daju lažan, prividan osjećaj svježine pa pacijentu slobodno možemo reći da taj izbor prepuštamo njemu ali izbor četkice je itekako važan. Kakva četkica treba biti?

Dobra četkica za zube mora imati čvrstu dršku oblikovanu tako da pacijent u svakom trenutku ima kontrolu pokreta i pritiska. Nadalje dobra četkica treba imati što više vlakana koja nikako ne smiju biti tvrda da ne bi slučajno uzrokovala nastajanje povlačenje desni i abrazija u području zubnih vratova, što je čest nalaz kod pacijenata koji upotrebljavaju četkice sa tvrdim vlaknima. Takvo stanje nalazimo i kod pacijenata koji upotrebljavaju jak pritisak kod pranja zubi. Kao odlično rješenje pokazale su se četkice sa malom radnom glavom i mnogo mekanih (soft) vlakana. Među najboljim su svakako CURAPROX četkice sa curen vlaknima kojih ima čak 5460 raspoređenih u radnom djelu četkice. Njihova mekoća omogućava obuhvaćanje veće površine zuba, a njihov masažni učinak na gingivu je izvanredan. U svakom slučaju trebalo bi izbjegavati tvrde četkice.
Kad već imamo dobru četkicu, važno je znati pravilno ju koristiti. Postoji nekoliko tehnika pranja zubi, od kojih se preferira kružna, doduše uz male modifikacije. Naše upute u ordinaciji trebaju pacijentu pokazati kako se pravilno drži i postavlja četkica u odnosu na zube, kako kontrolirati stisak, te da su od svih najvažniji kružni pokreti četkicom. Važno je da pranje zubi obuhvati kako svaki zub i svaku njegovu plohu tako i da kružnim pokretima masirate zubno meso. Jednostavno rečeno, prislonite četkicu za zube pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na aksijalnu osovinu zuba tako da pola niti pokriva zub, a druga polovica zubno meso. Kružnim pokretima polako pređite sve zubne plohe gornje i donje čeljusti.
Osim toga, to pranje treba trajati i određeno vrijeme. Kad je pranje zuba u pitanju, najčešća situacija u ordinaciji je kad kažete pacijentu da nije dobro oprao zube, a on vas u čudu ( a ponekad i uvrijeđeno) gleda i pita: „Kako to? Nemoguće? Ja perem zube tri puta dnevno!“. I svi oni tvrde da kružno peru zube i da ih peru ne tri, već pet minuta! Naravno da ih peru pet minuta, jer hodaju po stanu, razgovaraju, oblače se , obuvaju… sve to naravno sa četkicom u ustima! Pa malo ste rekli, takvo pranje traje i do deset minuta! Ali nažalost, to se ne smatra pranjem zubi.

Nema komentara:

Objavi komentar