ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

Profiterole

Tijesto:
  • 500 ml. vode
  • 120 gr. putera
  • 300 gr. brasna
  • 2 vanillin secera
  • 3 kasike secera
  • 8 jaja
Krema 1:
  • 2 pudinga od vanilije
  • 800 ml. mlijeka
  • 250 gr. putera
  • 6 kasika secera
Krema 2:
  • 250 ml. tecnog slaga (heavy whipping cream)
  • 2-3 kasike secera
Ukrasavanje:
  • oko 50 gr. putera
  • 100 ml. tecnog slaga (vrhnja za kuhanje)
  • 300 gr. cokolade
Priprema:
Na pec stavite vodu i puter da prokuhaju.
U neku posudu stavite brasno, vanillin secer i kristal secer pa lagano promijesajte.
Kad je voda prokuhala dodajte joj brasno, lagano mijesajte drvenom kasikom na niskoj temperaturi.
Mijesajte dok se sve fino ne sijedini i dok se tijesto ne odvoji od serpe.
Smijesu istresite u posudu za miksanje, dodajite jedno po jedno jaje i mutite dok ne dobijete finu kremu.
Treba malo duze mutit.
Kad ste pripremile tijesto stavite ga u vrecicu za slag pa istiskajte na tepsiju oblozenu pek papirom.
Ne previse blizu i ne velike hrpice jer ce tijesto izrast.
Kad ste popunili tepsiju sa tijestom, podlite sa malo vode pa pecite na 200 C oko 35-40 minuta.
Gotovo tijesto maknite iz peci, malo prohladite pa maknite iz tepsije.
Krofnice ostavite da se hlade, a za to vrijeme pripremite kreme.
Kreme mozete i prije tijesta pripremat da se moze ohladit.
Na pec stavite 600 ml. mlijeka i secer da prokuhaju.
U 200 ml. mlijeka stavite puding, izmutite da nema grudvica pa skuhajte u uzavrelom mlijeku.
Puding istresite u neku posudu u kojoj mozete mutit, prekrite celofanom i ostavite da se hladi.
Kad se krema prohladila na sobnoj temperaturi mozete je stavit u frizider da se potupno ohladi.
Dok se krema hladi izvadite puter iz frizidera da omeksa na sobnoj temperaturi.
Tecni slag izmutite sa secerom i ostavite u frizider.
Kad se puter omekso izmutite ga.
Iz frizidera izvadite potuno hladnu kremu i izmutite.
Dodajte joj puter pa ponovo mutite.
Dodajte slag i opet mutite da se to sve fino sijedini.
Kad se krema potpuno ohladila izmutite je mikserom, dodajte puter pa ponovo mutite da se sve fino sijedini.
Pripremljenu krenu stavite u vrecicu za slag, sa strane napravite otvor na profiteroli i punite je pripremljenom kremom
Kad ste sve Profiteroli napunili ostavite sa strane dok ne otopite cokoladu.
Da napomenem mozete ih posut samo secerom u prahu kao i princes krofne ali meni su sa cokoladom puno bolje.
Na pari otopite puter icokoladu.
Dodajte tecni slag, izmutite pa u cokoladu uvaljajte profiterole.
Redajte ih na oval ili u papirne korpice.
Ostavite u frizide da se malo prohlade i stegne krema, pa probajte i uzivajte.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar