nedjelja, 20. studenoga 2016.

Saznajte kako pripremiti zdravu čokoladu od samo 3 sastojka

Jeste li se ikad pitali kako se radi čokolada? Zapravo je odgovor jednostavan i vjerojatno će biti teško povjerovati da su potrebna svega 3 sastojka.
U čokoladi koju kupujemo u trgovini uvijek ćemo naći puno šećera, a tu je i skoro neizbježan soja lecitin, zahvaljujući kojemu čokolada ima svoju dobro poznatu strukturu.
Kod njega nije poznato da izaziva veće probleme kod ljudi koji nemaju alergije na soju, no ukoliko nije drugačije naznačeno, radi se o genetski modificiranoj soji, koju se svakako preporuča izbjegavati.
Svi glavni sastojci čokolade potječu od jedne biljke – kakaovca. To su naravno kakao maslac i kakao prah. Pri proizvodnji se prvo razdvajaju, da bi se kasnije ponovo ujedinili te time stvorili čokoladu. Kakao maslac je upravo razlog zašto se čokolada tako topi u ustima. Općenito je on i dobro poznat jer odlično hidratizira kožu.
Premda kod nas u hrvatskom jeziku ne postoji razlika u nazivu, kakao prah može doći u 2 oblika. Izgledom se ne razlikuju, no nutrijenti su im bitno drugačiji. S jedne strane imamo sirovi kakao prah – prah koji nije kemijski procesiran i pržen te time kod njega nisu uništeni antioksidansi i flavanoli, koji pomažu održavanju mladolikog izgleda i zdravlja krvožilnog sustava.
S druge strane je tu kakao prah koji možemo naći na policama svih supermarketa i većina benefita od biljke kakaovca kod njega je uništena procesiranjem.
Sirovi kakao sadrži 40 puta više antioksidansa nego ista količina borovnica te od svih poznatih biljki sadrži najviše željeza. Moramo spomenuti da je tu i magnezij koji je bitan za zdravo srce i mozak. Također, teško je povjerovati, no istina je da sadrži veću količinu kalcija nego kravlje mlijeko.
Najbolje od svega – posve je prirodan način na popravimo svoje raspoloženje i smanjimo depresivno ponašanje, jer povećava razinu serotonina i dopamina u našem tijelu.
Sirovi kakao u zrnu, komadićima ili prahu moguće je kupiti u trgovinama zdrave hrane, dm-u ili putem interneta, a cijena se kreće oko 60-85 kn za 250 grama.
Benefit samostalne pripreme čokolade je to što možemo kontrolirati količinu zaslađivača koju stavljamo. Svakako će čokolada najbolji okus imati ukoliko stavimojavorov sirup. Agavin sirup je također jedna prihvatljiva alternativa koja neće uzrokovati nagle skokove razine šećera u krvi.

Sastojci potrebni za pripremu

1 čaša = 250 ml
  • 1 čaša kakao maslaca
  • 1/4 čaše sirovog kakao praha
  • 1/4 čaše agavinog sirupa ili javorovog sirupa

Priprema

Na pari lagano rastopite kakao maslac. Jako je bitno da pazite da posuda u kojoj se nalazi maslac ne dodiruje vodu.

Nakon toga u tekući (rastopljeni) kakao maslac umiješate sirup.
Zatim malo po malo dodavajte kakao prah i miješajte.

I to je to! Sada je vrijeme da se tekuća čokolada stavi u kalupe. Svakako se preporuča da to budu silikonski kalupi. Ovisno o tome kakav efekt želite postići, možete koristiti kalupe za praline ili kalupe za led. Kod kalupa za praline će vaša čokolada imati sjaj, dok će u kalupima za led postići hrapaviju teksturu.

Kada je čokolada u kalupima, treba ju staviti u frižider na sat vremena.
U čokoladu se mogu dodati orašasti plodovi poput badema, lješnjaka ili oraha, ali i sušeno voće poput grožđica ili brusnica.
Sat vremena kasnije, čokolada je spremna za konzumaciju. Uživajte u čarima domaće čokolade!

Nema komentara:

Objavi komentar