četvrtak, 17. studenoga 2016.

Vanilija kadaif

Sastojci:
  • 400 gr Kadaifa
  • 100 gr sećera (kristal)
  • 100 gr putera/maslaca
  • 2 Puding vanila
  • 6 dcl mlijeka
  • 4 kasike secera
  • 2 Vanilin šećer
  • 250 gr mascarpone sira
  • 4 lista zelatina
  • 0,5 dcl Slatkog vrhnja
  • 150 gr przenih krupno mljevenih ljesnika
    Priprema:
    Kadaif usitniti rukama, posuti sa kristal secerom i otopljenim maslacem.
    Izmijesati dobro i zapeci u rerni zagrijanoj na 220C. Promijesati nekoliko puta prilikom pecenja.
    Kada se secer otopi (ne smije da se karamelizira) i kadaif dobije zlatno zutu boju izvadite ga iz rerne i ohladite.
    Staviti da zakipi 500 ml mlijeka, secer i vanil secer. U 100 ml mlijeka dodati 2 kesice praha za puding i izmijesati pa ih zatim dodati u mlijeko i kuhati dok se puding ne zgusne. Prekriti ga prozirnom folijom i ohladiti.
    Listove zelatina staviti u hladnu vodu da nabubre, ocijediti ih i otopiti u vrhnju koje smo predhodno zagrijali. Vrhnje dodati u mascarpone, miksati uz dodavanje ohladjenog pudinga.
    U kalup za torte redati sloj ohladjenog kadaifa, posuti sa ljesnicima, pa premazati sa kremom i redom tako.
    Ohladiti dobro prije skidanja obruca od kalupa.
    Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar