nedjelja, 20. studenoga 2016.

Ovo su ljekovite biljke koje možete gajiti i kod svoje kuće

Predstavljamo vam listu 10 ljekovitih biljaka koje možete uzgajati u svom domu. Ne treba vam mnogo prostora, a uvijek ćete ih imati sveže za jelo ili piće koje pripremate. Prednost je i što ćete proći jeftinije.
Bosiljak
Listovi bosiljka sadrže esencijalna ulja koja moćno deluju kao antioksidans, protivupalno i antibakterijski. Bosiljak je takođe dobar izvor gvožđa i vitamina A. Možete ga dodavati salatama.
Žalfija
Kadulja pozitivno djeluje kod upala i mikroba, a ima i pozitivan učinak na hipertenziju i dijabetes. Pomaže u čišćenju krvi, pa čak i u prevenciji Alchajmerove bolesti.
Kiselica
Ova biljka je fantastična za svakoga ko se liječi od raka. Ima diuretsko svojstvo i može se koristiti da odstrani višak tečnosti iz organizma, te ojačati urinarni trakt i bubrege. Listovi su jako bogati vitaminom C. Listovi veličine zalogaja su odlični za dodatak salatama jer daju kiselkast ukus kao limun, ali ih možete dodati i supama i umacima. Za uzgoj kiselice potrebna je vlažna, ali dobro isušena blagokisela zemlja. Raste na mestima s malo sunca i djelimično u senci. Na toplom se neće dobro razviti i rasti.
Korijander
Korijander pomaže jetri u procesu čišćenja organizma od teških metala. Možete ga dodavati u salate, sokove i smutije.
Pastirska iglica
Krvnica deluje tako što ojačava imunitet i pruža mogucnost regeneracije organizma. Ima jedinstvenu mogućnost oksidacije ćelija što je čini još jednom od biljaka odličnih u liječenju od karcinoma. Pripremajte ovu biljku kao čaj od svježeg bilja.
Matičnjak
Odličan je dodatak salatama. Ova biljka smanjuje nervnu napetost i anksioznost, poboljšava san i ubrzava proces izlječenja prehlada.
Peršun
Peršun je odličan za poboljšanje imuniteta, pomaže u oslobađanju viška tečnosti u organizmu, liječi nervni sistem i kosti. Takođe efikasno odstranjuje zadah iz usta.
Ruzmarin
Ruzmarin sadrži dvije kiseline koje su dobri antioksidansi i djeluju protivupalno. Bogat je vitaminom E. Dodavanjem ruzmarina u gotovo jelo, smanjićete kancerogene (tvari koje izravno utičnu na razvoj tumora). Ruzmarin je višegodišnja biljka, pa mu odgovara suho zemljište.
Menta
Ovo je vrlo mnogostrana biljka. Koristiti se može u salatama, smutijima, sokovima, desertima itd… Nana je odlična za varenje i kao osveživač daha. Ona munjevito brzo raste, pa je uvijek odvojite od ostalih biljaka koje uzgajate.
Majčina dušica
Sadrži vitamine A, B, C, a od minerala kalcijum, kalijum, magnezijum i gvožđe. Veoma moćno djeluje na sistem za varenje. Odličan je čaj od ove biljke.

Nema komentara:

Objavi komentar