subota, 26. studenoga 2016.

Zašto nam kosa opada i kako da je sačuvamo

Mnogi od nas imaju proglema sa opadanjem kose, kosa može da opada iz mnogo razloga najčešći od njih je stres ali i on nije presudan. Spremili smo vam nekoliko savjeta kako da održite vašu kosu zdravom i da spriječite njeno opadanje.
Vjerovali ili ne, dokazano je da bi se žene prije odrekle i vitke linije, nego vlasi na glavi! Zato i ne čudi što je jedna od najčešćih noćnih mora, koje muče pripadnice nježnijeg pola, upravo san o tome da su naglo ostale bez kose.
Za muškarce je uobičajeno, da u zavisnosti od gena – pre ili kasnije, manje ili više – oćelave. Štaviše, gubitak kose se smatra odrazom muževnosti i zrelosti. Međutim, za većinu dama, lepa, gusta i zdrava kosa predstavlja odraz ženske lepote i prava ih panika hvata ako vlasi krenu da im ispadaju više nego što je to uobičajeno.
U prosjeku, svakog dana se gubi oko 80 vlasi kose svaki dan. Sve preko stotinu vlasi na dan, u periodu dužem od dva-tri meseca, trebalo bi da predstavlja razlog za brigu i posetu ljekaru.
NAJVEĆI UZROCI OPADANJA KOSE KOD ŽENA.
Jesen
Normalno je da kosa više opada u jesen. Pojačano izlaganje sunčevim zracima tokom leta uzrokuje i brži rast kose u toplijim mesecima godine, a baš zbog toga ona u jesen pojačano ispada. U oktobru i novembru se formiraju novi folikuli koji će zameniti stare dlake, a takve faze obično traju oko šest nedelja.
Preterano friziranje
Svaki oblik fizičke traume može da dovede do gubitka kose. Kosa ima svoj životni ciklus: rast, odmaranje i opadanje. Kada je pod konstantnim stresom, životni ciklus kose se omete i ona mnogo brže dolazi u fazu opadanja. Takođe, kosi ne prija ni kada je non-stop vezana, kad se previše fenira i “muči” kojekakvim hemijskim sredstvima. Pustite je makar ponekad da se odmori.
Gubitak kose je češći nakon porođaja nego tokom trudnoće. Porođaj je poprilično stresan događaj, a žene nagli gubitak kose počnu da primećuju tek dva do tri meseca nakon porođaja.
Previše vitamina A
Prekomeran unos ovog vitamina može izazvati gubitak kose. Putem ishrane je teško prekomerno unositi vitamin A. Obično se ovaj problem dešava kod devojaka koje uzimaju suplemente, posebno beta-karoten za brže “crnjenje” tokom sunčanja. Zato je jako važno da se pre početka uzimanja bilo kakvih suplemenata posavetujete s lekarom.
Hormoni
Prestanak uzimanja kontraceptivnih pilula, nagle hormonske promene koje se dešavaju zbog raznih faktora (trudnoća, menopauza) mogu uzrokovati gubitak kose, a verovatnoća je još veća ako u porodici imate slučajeva preranog gubitka kose.
Emocionalni stres
U odnosu na fizički stres, emocionalni stres daleko ređe izaziva gubitak kose, ali to ne znači da nije moguće. Ponekad smo izloženi stresnim razdobljima kao što su razvod, smrt voljene osobe ili briga o nemoćnim bližnjima. Sve to može da izazove preuranjeni gubitak kose.


Nema komentara:

Objavi komentar