petak, 12. kolovoza 2016.

Čokoladni kolač

Kora:
  • 5 jaja
  • 150 gr. secera
  • prstohvat soli
  • 100 gr. brasna
  • 100 gr. gustina(skrobnog brasna)
Krema:
  • 2 pudinga od cokolade
  • 800 ml. mlijeka
  • 4 kasike secera
  • 120 gr. putera
  • 3 kasike secera u prahu
  • malo rendane cokolade (moze bez nje)
Izmutite jaja i prstohvat soli.
Postepeno dodajite secer i neprestano mutite.
Mutite dok smjesa ne postane kremasta (glatka).
Pomjesajte brasno i gustin,prosijat pa dodat izmucenim jajima.
Mijesajte drvenom kasikom od dna posude prema vrhu.
Kalup namazat sa malo ulja i posut sa malo brasna.
Istresite pripremljeno tijesto pa pecite na 180C dok kora ne dobije finu bojicu (dok ne bude gotova).
Prvi pola sata nemojte otvarat pec,nakon pola sata otvorite i provjerite jel kora gotova.
Koru istresite na krpu ili oval tako da gornji dio kore bude dole i tako ostavite da se hladi.
Potpuno hladnu koru prerezite.
Skuhajte puding kao i obicno sto kuhate i pustite da se potpuno ohladi.
Puding poklopite ili prekrite celofanom da se ne stvori kozica i povremeno ga promjesajte.
Dok se puding hladi puter maknite iz frizidera i pustite da omeksa na sobnoj temperaturi.
Kad se puding potpuno ohladio,izmutite puter i secer u prahu,dodajte pudingu i dobro izmutite.
Istom kremom mazite kolac unutra i okolo pa pospite rendanom cokoladom.
Ako hocete mozete izmutit slag pa premazat po vrhu kolaca.

Nema komentara:

Objavi komentar