četvrtak, 18. kolovoza 2016.

Kolač sa bijelom čokoladom

Sastojci:
  • 2 jaja
  • 2 solje secera
  • 1 cetvrt solje ulja
  • 1 solja mlijeka
  • 1 kasika vanila extrakta ili soka od limuna
  • prstohvat soli
  • 200 gr. otopljene bijele cokolade
  • 3 kasike kisele pavlake (sour cream-kajmak)
  • 2 solje brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • prstohvat sode bikarbone
Krema:
  • 3-4 kasike kisele pavlake
  • 100 gr. omekslog putera
  • 100 gr. bijele cokolade
  • 2 kasike vanila extrakta ili soka od limuna
  • 3 solje secera u prahu
Solje sa kojim mjerite su su oko 250 ml.
Puter za kremu maknite iz frizidera da omeksa.
Pec zagrijat na 180C.
Tepsiju nauljit i posut sa malo brasna.
Izmutite jaja i secer.
Dodajte ulje i mlijeko pa nastavite sa mucenjem.
Dodajte vanila extrakt,so i otopljenu cokoladu pa ponovo mutite.
Dodajte i pavlaku pa izmutite.
Na kraju dodajte brasno,prasak za pecivo i sodu bikarbonu pa izmutite ili izmjesajte kasikom da se sve fino sjedini.
Istresite u tepsiju i pecite dok kolac ne bude gotov.
Kolac maknite iz peci,potpuno ohladite pa prelite pripremljenom kremom.

Priprema kreme:
Izmutite pavlaku i omeksali puter.
Dodajte otopljenu cokoladu,vanila exstrakt i secer u prahu pa dobro izmutite da se sve fino sjedini.
Kremu istrest preko potpuno hladne kore,ostavit u frizider da se krema stegne pa sjecite kolac.

Nema komentara:

Objavi komentar