Još uvijek ima jagoda a može i neko drugo voće…<3
- 210 grama brašna
- 110 grama maslaca
- 1 jaje
- 1 kašika šećera
- 3-4 kašike po potrebi hladne vode
- prstohvat soli
- može i mala kašičica praška za pecivo
- 300 grama mladog sira
- 2-3 kašike šećera
- 1 vanilija šećer
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 šlag fix
Maslac isjecite na lističe,dodajte mu brašno sa p.z.p. pa ga rukom radite da se brašno i maslac sjedine.Nakon toga dodajte,šećer,so i jaje i dalje nastavite raditi rukama i ako tijesto se bud rasipalo po malo dodajite vodu.Kad ga uradite zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider oko pola sata.
Tijesto razvijete valjkom veće od kalupa kako bi ga mogli utisnuti i na stranice kalupa.Izbockajte ga viljuškom i pecite na 180 stepeni oko 20-25 minuta.
Fil:
Umutite sir mikserom,dodajte mu šećer i vaniliju šećer i na kraju dodajte umućeno vrhnje za šlag.Fil nanesite na koru za tart i preko nje poredajte jagode a ako volite možete ih prije redanja na jedan sat posuti sa aceto balsamico,nekako jagode dobiju poseban šmek.
Nema komentara:
Objavi komentar