ponedjeljak, 15. kolovoza 2016.

Tart sa jagodama

Sastojci kora:
Još uvijek ima jagoda a može i neko drugo voće…<3
  • 210 grama brašna
  • 110 grama maslaca
  • 1 jaje
  • 1 kašika šećera
  • 3-4 kašike po potrebi hladne vode
  • prstohvat soli
  • može i mala kašičica praška za pecivo
Fil:
  • 300 grama mladog sira
  • 2-3 kašike šećera
  • 1 vanilija šećer
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 1 šlag fix
Način pripreme:
Maslac isjecite na lističe,dodajte mu brašno sa p.z.p. pa ga rukom radite da se brašno i maslac sjedine.Nakon toga dodajte,šećer,so i jaje i dalje nastavite raditi rukama i ako tijesto se bud rasipalo po malo dodajite vodu.Kad ga uradite zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider oko pola sata.
Tijesto razvijete valjkom veće od kalupa kako bi ga mogli utisnuti i na stranice kalupa.Izbockajte ga viljuškom i pecite na 180 stepeni oko 20-25 minuta.

Fil:
Umutite sir mikserom,dodajte mu šećer i vaniliju šećer i na kraju dodajte umućeno vrhnje za šlag.Fil nanesite na koru za tart i preko nje poredajte jagode a ako volite možete ih prije redanja na jedan sat posuti sa aceto balsamico,nekako jagode dobiju poseban šmek.

Nema komentara:

Objavi komentar