petak, 26. kolovoza 2016.

Mamoul

Sastojci:
  • 500 gr. brasna ili semoline
(ja sam koristila 250 gr. brasna i 250 gr. semoline)
  • 250 gr. putera
  • 4 kasike ruzine ili narandzine vodice
  • 5 kasika obicne vode
  • 7 kasika secera u prahu
  • 200 gr. paste od hurmi
  • secer u prahu za posipanje keksica
Ako nemate pastu od hurmi mozete koristit 500 gr. suhi hurmi.
Sitno ih isjeckajte,prelite vodom i kuhajte oko 20 minuta.
Gotove hurme izmutite mikserom tako da dobijete pastu.
Pomjesajte brasno i semolinu ili koristite jedno od ovog.
Brasnu dodajte puter sjecen na kocke.
Dodajte ruzinu vodu i obicnu vodu.
Dodajte i secer u prahu pa zamjesite tijesto (rukom).
Tijesto zamotajte u vrecicu i pustite da odstoji bar 30 minuta.
Od pripremljenog tijesta otkidajte komadice,oblikujte u lupticu pa u loptici napravite udubljenje.
Udubljenje u tijestu punite hurmama,oblikujte u lopticu pa punite kalupe ili nasarajte viljuskom keksice.
Pecite na 180C dok keksici ne pocnu dobivat boju oko ivica.
Vadite ih na krpu,pospite secerom u prahu i pustite da se potpuno ohlade pa posluzite se.

Nema komentara:

Objavi komentar