Sastojci
- za 12 srednje veličine silikonskih kalupića
- 150 g čokolade
- smjesa od keksa
- 50 g mlje. plazma keksa
- 50 g mlje. oraha
- 50 g pekmeza od naranče
- 50 ml proključalog i vrelog mlijeka
- karamel
- 75 g šećera
- 1/2 žlice vode
- 50 g grubo sjeckanih oraha
- 1/2 žlice limunovog soka
- 50 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica meda
Priprema
- Čokoladu otopiti na pari i premazati kistom silikonske kalupiće. Pustiti da se čokolada u kalupićima stegne i postupak ponoviti.
- Dok se čokolada steže napravite smjesu od keksa. Kekse, orahe i pekmez, prelijte kipućim mlijekom i dobro izmješajte. Od smjese pravite kuglice i stavljajte u kalupiće u kojima se čokolada stegnula.
- Prstima kuglicu smjese utiskajte uz stijenke kalupića i napravite udubljenje u koje ćete sipati karamel.
- Za karamel…., šećer s vodom stavite da se otopi i dobije lijepu karamel boju, (vodite računa da ne izgori) dodajte sjeckane orahe, sok od limuna, vrhnje i med.
- Mješajte smjesu dok ne dobijete lijepu glatku karamel kremu.
- Pustite da se malo ohladi, zatim punite udubljenja vodeći računa da vam do ruba još ostane prostora koji će te napuniti čokoladom kad se karamel krema stegne.
- Moj savjet Kad pravite karamel kremu, u otopljeni šećer dodajte zagrijane orahe i vrhnje. Dok mi se šećer otapa, u pećnicu stavim orahe i vrhnje, taman budu topli kad mi zatrebaju :) Masa od šećera će se puno ravnomjernije otapati.
- Ja sam pravila i one posve male pralinice a u njih sam stavljala samo kremu od karamele i odlične su!
- I kalupe za muffins od silikona sam punila ali nisam pravila udubljenje, nego sam smjesom od keksa, napunila do pola kalupa, na to karamel kremu i zalila čokoladom.
Umjesto keksa mogu vam poslužiti i ukrajci ispečenog kolača. Skoro uvijek ih iskoristim u takve svrhe na radost svih posebno djece koja se vesele tim malim i lijepim pralinicama :)
Nema komentara:
Objavi komentar