nedjelja, 7. kolovoza 2016.

Karamel torta sa višnjama i čokoladom

Sastojci

  • za koru
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike gustina
  • 2 kašike kakaa
  • prstohvat soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • za krem
  • 7 kašika šećera
  • 3 dl mleka
  • 1 kašika gustina
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica želatina
  • 1 dl soka od višanja
  • 100 g crne čokolade
  • 300 g višanja iz kompota
  • 2 dl slatke pavlake
  • za preliv
  • 2 dl vode
  • 5 kašika šećera

    Priprema

    1. 1.
      Rernu zagrejati na 180°C.
      Kalup za tortu R 28 cm, obložiti papirom a stranice podmazati i posuti brašnom.
      Umutiti belanca sa šećerom i postepeno dodavati žumanca, jedno po jedno. Isključiti mikser.
      Brašno, gustin kakao i prašak za pecivo, pažljivo umešati spatulom.
      Umućenu masu preručiti u pripremljeni kalup i peći u zagrejanoj rerni oko 15-20 minuta.
      Ohlađeni biskvit preseći na dva dela.
      Za preliv skuvati vodu sa šećerom i ohladiti.

    2. 2.
      Krem
      U malo hladnog mleka razmutiti gustin.
      Karamelizovati šećer, dodati toplo mleko i kada mleko provri a karamel se istopi, ukuvati razmućeni gustin.
      Kada se zgusne skloniti sa vatre.
      Prohlađenu masu umutiti mikserom i ostaviti da se potpuno ohladi.

    3. 3.
      Želatin preliti sokom od višanja, sačekati da nabubri, zagrejati ga pazeći da ne provri i ohladiti.
      Ohlađenom kremu dodati želatin, ulupanu slatku pavlaku, oceđene višnje i čokoladu pa sve pažljivo promešati.
    4. 4.
      Na dno kalupa, u kojem je pečena kora, staviti papir za pečenje, koru poprskanu šećernim prelivom, izručiti sav nadev, poravnati i pokriti drugom poprskanom korom.
    5. 5.
      Tortu ostaviti da prenoći u frižideru, da se dobro stegne, a sutradan dekorisati i poslužiti.


Nema komentara:

Objavi komentar