Za prhko tijesto:
- 350 g brašna
- 140 g šećera
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 4 žumanjka
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 180 g margarina ili maslaca
Za nadjev (za jogurte i vrhnje mjera su pakiranja od 180g):
- 250 g šećera
- 2 čvrsta jogurta
- 2 tekuća jogurta
- 2 kisela vrhnja
- 1 vanilin šećer
- 5 žlica oštrog brašna
- 4 bjelanjka
PRIPREMA:
- Za tijesto, pomiješati brašno sa šećerom, praškom za pecivo, soli i vanilin šećerom. Dodati žumanjke, kiselo vrhnje i margarin izrezan na komadiće. Mijesiti rukama kako biste u početku dobili sitne mrvice, a potom gnječeći dlanovima umijesili glatko prhko tijesto. Tijesto podijeliti na dva dijela i omotati folijom. Jedan dio pospremiti u hladnjak, a drugi dio u zamrzivač.
- Za nadjev pomiješati jogurte i vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom. Postepeno umiješati i brašno te na kraju čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
- Onaj dio tijesta koji je bio u hladnjaku razvaljati na veličinu dna lima u kojem će se pita peći i premjestiti ga u lim koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Preko tijesta istresti nadjev, a potom preko nadjeva naribati na ribež ravnomjerno onaj dio tijesta koji je bio u zamrzivaču.
- Sve skupa peći u pećnici prethodno ugrijanoj na 175ºC 35 minuta.
- Pečenu pitu po želji posipati šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar