Sastojci
- Piškota
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 2-3kašike ulja
- Kore
- 500g brašna
- 150g margarina
- 200g šećera
- 2 kašike kakaoa
- 1 jaje + 1 žumance
- 1/2 praška za pec. + malo sode bikarbone
- malo mleka, tek da se povežu sastojci
- Krem
- 1 l mleka
- 1 puding od vanile
- 4 kašike brašna
- 250g šećera
- 1 vanilin šećer
- 250g margarina
- glazura
- 200g čokolade
- 2dl slatke pavlake
- ako želite prave svekrvine kocke potrebno vam je i ovo
- 30-ak neuspelih makaronsa od lešnika koje je svekrva kupila :)
Priprema
Piškota
1.
Kolač se priprema minimum dan ranije da bi kore lepo omekšale.
2.
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Odvojiti belanca od žumanca. Ja umiksam prvo belanca u čvrst sneg da ne bih posle morala da perem metlice a ostatak se ionako brzo umuti.
Odvojiti belanca od žumanca. Ja umiksam prvo belanca u čvrst sneg da ne bih posle morala da perem metlice a ostatak se ionako brzo umuti.
3.
4.
1.
2.
1.
2.
3.
Zatim umutiti žumanca sa šećerom, da masa postane svetla i penasta. Dodati ulje i miksati. Ja sam greškom dodala 5 kašika ulja i meni se sviđa piškota kakva je ispala, po receptu ide jedna(što sam tek prilikom kucanja recepta primetila) zato sam napisala 2-3, pa neka dodaje ko kako voli :) Usuštini, to je obična piškota/patišpanj/biskvit od 5 jaja.
Žumancima dodati i brašno, sjediniti a potom lagano dodati i sneg od belanaca.
Žumancima dodati i brašno, sjediniti a potom lagano dodati i sneg od belanaca.
4.
Pleh obložiti papirom, ravnomerno rasporediti smesu i peći oko 20- 25 minuta.
Od ove količine sastojaka kolač pripremam u najvećem plehu.
Od ove količine sastojaka kolač pripremam u najvećem plehu.
Kore
1.
U velikoj činiji pomešati brašno, šećer, prašak za pec., sodu, kakao, ustvari sve suve sastojke i u to izgnječiti margarin. Kada se dobije mrvičasta smesa dodati jaje i žumance, malo mleka (to je nešto oko pola decilitra) i umesiti glatko testo. Testo podeliti na 2 jednaka dela.
2.
Na poleđinu velikog pleha staviti papir za pečenje (mada ja mislim da može i bez toga, da se neće zalepiti) rastanjiti 1 polovinu testa i peći oko 15 min na 180 stepeni. Isto uraditi sa drugom polovinom. Ohlađene kore staviti jednu na drugu i odložiti, zajedno sa piškotom dok se ne pripremi krem.
Krem
1.
Od mleka i šećera izdvojiti male količine za rastvaranje pudinga i brašna a ostatak sipati u šerpu i staviti na ringlu da proključa. Brašno, puding, vanilin šećer i izdvojenu količinu šećera pomešati, dodati izdvojenu količinu mleka i mešati dok se smesa ne ujednači. Kada mleko proključa, skloniti sa ringle polako uliti smesu i skuvati kao puding.
2.
Krem ostaviti da se ohladi a zatim ga sjediniti sa margarinom.
Možda nije loša ideja da se veći deo šećera samelje i kao prah šećer umuti sa margarinom a mala količina iskoristi za mešanje brašna i pudinga. Ne znam da li bi to uticalo na margarin da se lepše sjedini sa kremom. Probaću to sledeći put.
Možda nije loša ideja da se veći deo šećera samelje i kao prah šećer umuti sa margarinom a mala količina iskoristi za mešanje brašna i pudinga. Ne znam da li bi to uticalo na margarin da se lepše sjedini sa kremom. Probaću to sledeći put.
3.
Red slaganja je sledeći: 1 kora - polovina krema - piškota - druga polovina krema - 2 kora.
Odgore ide čokoladna glazura kakvu vi volite/možete da priuštite/znate da pripremite, ja sam ovog puta imala slatku pavlaku pa sam napravila ganache.
Odgore ide čokoladna glazura kakvu vi volite/možete da priuštite/znate da pripremite, ja sam ovog puta imala slatku pavlaku pa sam napravila ganache.
Nema komentara:
Objavi komentar