četvrtak, 28. srpnja 2016.

Oreo keksi

Sastojci

  • 30-ak kolačića:
  • 180 g oštra brašna
  • 50 g kakaa (koristih Holenderskie, tamniji)
  • 1 puna srednja žličica sode
  • 1/2 ravne žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 150 g maslaca (sobne temp.)
  • jaje

  • bijeli dio:
  • 120 g maslaca s okusom slatkog vrhnja (sobna temp.)
  • 200 - 250 g šećera u prahu*
  • 1 žličica arome vanile
  • (varijacije okusa po želji: 50g bijele čokolade ili svježeg krem sira, sobne temp.)
  • Priprema


    1. Maslac i šećer temeljito miksanjem izradite, ne smije krckati, pridodajte jaje, izmiksajte u pjenasto smjesu (kojih 2 min. miksanja). U posebnu zdjelu prosijte suhe sastojke (brašno, kakao, sodu, prašak za pecivo, prstohvat soli), pridodajte ih smjesi malaca, šećera i jaja, opet miksanjem povežite sve sastojke u mekanastu smjesu. Smjesi ne pridodajete više brašna, mora biti ljepljivasto prilikom oblikovanja u kuglice, stoga ćete morati više puta oprati ruke tijekom rada s tijestom.

    2. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Lim prekrijte papirom za pečenje, započinjete s izradom kuglica. Uzimate smjesu veličinu manjeg oraha, lagano rukama oblikujete i stavljate u lim. Spljoštite svaku kuglice blago navlaženim rukama tako da dobijete oblik kovanice (razmak od kuglice do kuglice neka bude kojih 5 cm jer se raširiti kolačići pečenjem). Pecite ih oko 10-ak minuta, ne duže, ne smiju nikako potamniti jer će postati tvrdnjasti . Ostavite u limu da malčice stegnu, a zatim ih vadite iz lima i staljate po strani.

    3. Izmiksajte maslac u pjenasto, pridodajete mu šećer i aromu vanile, još 2-3 min. miksajte. (ukoliko koristite sir, najprvo da izmiksajte s maslacem, pa pridodajte ostale sastojke – nadjev bude finiji okusom, al ipak mekanastiji, na to pripazite. Obavezno s nadjevom u hladnjak. Koristite li čokoladu, sitno ju naribate i dobro izmiješajte s maslacem, pridodate ostale sastojke.) Žličicu smjese nanosite po sredini kolačića, preklopite drugim kolačićem, blago pritisnite i Oreo keksići su spremni za grickanje.
      Ukoliko malo odstoje , fino omekane, pa budu prefinotopivi u ustima :))

Nema komentara:

Objavi komentar