petak, 29. srpnja 2016.

Griz kolač

SASTOJCI:

  • 1 l +3 dl mlijeka
  • 150 gr šećera
  • 200 gr griza
  • 100 gr mliječne čokolade
  • 5 dl slatke pavlake
  • 250 gr putera
  • 300 gr petit keksa
  • vanil šećera
  • Priprema


    1. U šerpu sipati 1 l mlijeka, dodati šećer, vanil šećer i izlomljenu mliječnu čokoladu pa kuvati dok ne proključa. Potom dodati griz i nastaviti sa kuvanjem na umjerenoj temperaturi  mješajući sve vrjeme dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
      Kuvani griz ostaviti da se ohladi, zatim dodati puter i umutit mikserom.

    2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.

    3. Petit keks umakat u mlijeko i njime prekriti dno tepsije, premazati sa pola pripremljenog fila a potom nanijeti pola šlaga od slatke pavlake.
      Isti postupak ponoviti još jednom kako bi se utrošio pripremljen materijal.
      Kolač ostaviti da se stegne, isjeći na kocke i ukrasiti po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar