četvrtak, 21. srpnja 2016.

Medenjaci kolač

SASTOJCI:

  • 100g cokolade sa vecim postotkom kakaa
  • jaja
  • 150g omeksalog maslaca
  • 1 vrecica vanilin secera
  • 200g tecnog meda
  • 100g brasna
  • 50g skrobnog brasna (gustina)
  • 50g mljevenog keksa sa okusom vanilije ( npr. vanilin-roscici)
  • 180g jogurta (3,5 % mm)
  • 2 kasike kakaa
  • 1 kasika cimeta
  • 1 kasika zacina za medenjake
  • 1 puna kasika praska za pecivo
  • 2-3 kasike ruma
  • 200-300g marmelade ili dzema od sljiva
    • GLAZURA
    • 150g maslaca
    • 100g mlijecne cokolade
    • 50g cokolade sa vecim postotkom kakaa
    • 120ml mlijeka
    • 50g secera
    PRIPREMA:
    1.Jaja odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Cokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.
    2.Brasno, gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste sastojke dodati prethodnoj masi.Dodati rum.
    3.Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom dodati prethodnoj masi.
    4.Tijesto uliti u pleh za pecenje 20x30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)
    5.Kad je peceno, tijesto ohladiti potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.
    6.Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti prije rezanja.

Nema komentara:

Objavi komentar