četvrtak, 21. srpnja 2016.

Plazma torta

Sastojci

  • Sastojci za biskvit (ispeći 3 kore po 5 bjelanjaka):
  • 5 bjelanjaka
  • 5 žlica šećera
  • 5 žlica mljevenih oraha
  • 2 žlice oštrog brašna

    • Sastojci za kremu:
    • 15 žumanjaka
    • 100 g šećera
    • 1 prašak za puding od vanilije
    • 2 žlice gustina
    • 7 dl mlijeka
    • 100 g čokolade za kuhanje
    • 50 g mliječne čokolade
    • 250 g maslaca
    • 150 g mljevenog Plazma keksa
    • 2 dl vrhnja za šlag

    • Sastojci za glazuru:
    • 100 g čokolade za kuhanje
    • 1 dl vrhnja za kuhanje (ili vrhnje za šlag)
    • 50 g bijele čokolade 

    Priprema


    1. 

    Biskviti:
    Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, dodavati žlicu po žlicu šećera uz neprekidno mućenje. U čvrst snijeg lagano kuhačom umiješati mljevene orahe i brašno.
    Na  masnom papiru olovkom iscrtati krug veličine 28 cm, papir okrenuti i lagano nauljiti kistom. Izliti smjesu i poravnati. Koru peći oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Na isti način ispeći i ostale kore. 
    2. 

    Krema:
    Mikserom umutiti žumanjke, šećer, prašak za puding i gustin. Preliti zakuhanim mlijekom i kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Skloniti s vatre i umiješati obje vrste čokolade. Ohladiti. U hladnu kremu miskerom umiješati već umućen maslac i mljeveni keks.
    Umutiti 2 dl vrhnja za šlag.


    3. 

    Na okrugli pladanj staviti obruč za tortu i slagati redom koru, kremu i šlag. Ponoviti postupak  te tortu završiti korom. Trećinu kreme potrebno je ostaviti za oblaganje torte.
    Tortu hladiti u hladnjaku najmanje 12 sati, skinuti kalup pemazati tortu preostalom kremom te ukrasiti čokoladnom glazurom. 

    4. 

    Čokoladna glazura
    50 g bijele čokolade otopiti i uliti u slastičarsku vrećicu kojoj odrežemo vrh.
    Crnu čokoladu i vrhnje topiti na pari, malo ohladiti i preliti tortu.
    Tortu preliti čokoladnom glazurom te bijelom čokoladom iscrtati koncentrične krugove, počevši od sredine.Čačkalicom izvlačiti crte, izmjenično od sredine prema rubovima torte i obrnuto.


    5. 
    Dobar tek!!!

Nema komentara:

Objavi komentar